Ovo je 5 stvari koje morate provjeriti na autu nakon zime

Autor: Poslovni.hr , 11. travanj 2016. u 13:17
Foto: Thinkstock

Mnogi vozači zanemaruju pregled svojeg vozila nakon zimskih mjeseci što se na kraju može pokazati kao skup propust.

Zima nije bila oštra, no svejedno automobil treba temeljito oprati i pregledati mu karoseriju, stakla, gume, jer ga time činite sigurnijim i trajnijim.

Ovo je 5 stvari koje morate provjeriti na svom automobilu nakon zime.

1. Limarija

Nakon pranja provjerite ima li karoserija dubinska oštećenja u obliku rupica ili ogrebotina. Najviše pažnje posvetite blatobranima, koji su najosjetljiviji dio limarije, zatim poklopcu motora i pragovima koji su posebno osjetljivi kod starijih vozila.

2. Naplatci i gume

Osim što biste trebali barem jednom mjesečno provjeravati tlak u gumama (i po potrebi ih napumpati na propisane vrijednosti), pregledajte ima li oštećenja na naplatcima (posebice oko rubova) i gumama.

3. Vjetrobransko staklo

Kamenčići mogu pod nezgodnim kutem udariti vjetrobran i ostaviti oštećenje u obliku rupice ili zvjezdice. Ako pronađete takvo oštećenje, što prije ga sanirajte jer se ono s vremenom širi, a novi vjetrobran stoji više tisuća kuna.

4. Zaštitne plastike

Zaštitne plastike čuvaju podvozje od oštećenja i poboljšavaju protok zraka pod automobilom, a dobro dođu i kao zaštita od utjecaja vlage i soli tijekom zime. Ako nedostaje bilo koja od plastika s vašeg automobila, nabavite drugu.

5. Ovjes

Veći broj udarnih rupa koje se pojavljuju tijekom zime troše ovjes vašeg automobila. Stoga bi bilo dobro da provjerite stanje selena i manžeta te ih, ako vaš mehaničar ili serviser smatra da je potrebno, zamijenite novima, piše Večernji list.

Komentirajte prvi

New Report

Close