Ovako izgleda carinska procedura za pomoć namijenjenu poplavljenim područjima u Srbiji i BIH

Autor: Antonio Prtenjača , 24. svibanj 2014. u 12:57
Reuters

Humanitarne organizacije koje su registrirane u nekoj od država članica EU, a šalju pošiljke primateljima u BiH ili Srbiji trebaju podnijeti izvoznu carinsku deklaraciju.

S obzirom na velike poplave u Hrvatskoj, BIH i Srbiji, i nevjerojatnoj ljudskoj solidarnosti, ovih dana iz svih dijelova RH, pa i drugih zemalja pristiže velika količina humanitarne pomoći u Slavoniju. Međutim pomoć pristiže i u susjedne zemlje kao znak solidarnosti.

Što se tiče pošiljki namijenjenih BIH i Srbiji, odnosno izvan EU preporuča se korištenje izlaznih carinskih ureda Stara Gradiška (prema BiH), te Bajakovo (prema Srbiji) koji su otvoreni 0-24 za promet svih roba.

Pošiljateljima se preporuča podnijeti izvoznu carinsku deklaraciju u zemlji otpreme ili u nekoj drugoj usputnoj EU članici radi bržeg završetka procedura na vanjskoj granici EU. Za robu vrijednosti do 3000 € izvozna deklaracija se može podnijeti na svakom izlaznom graničnom carinskom uredu.

Humanitarne organizacije koje su registrirane u nekoj od država članica EU, a šalju pošiljke primateljima u BiH ili Srbiji trebaju podnijeti izvoznu carinsku deklaraciju.

Humanitarne organizacije sa sjedištem u nekoj od država članica EU mogu podnijeti izvoznu deklaraciju u matičnoj zemlji, bilo kojoj drugoj državi članici EU ili u RH. Ako se deklaraciju podnose na nekom carinskom uredu u RH izvoznik može koristiti AD HOC EORI broj, a humanitarne organizacije sa sjedištem u RH na izvoznoj deklaraciji moraju koristiti dodijeljeni im EORI broj.

Za pošiljke koje šalju ostale pravne osobe iz EU primateljima u BiH ili Srbiji potrebno je podnijeti izvoznu carinsku deklaraciju koju mogu podnijeti u matičnoj državi, bilo kojoj drugoj državi članici EU ili u RH.

Ako pravna osoba šalje humanitarnu pošiljku u svoje ime, na deklaraciji obvezno upisuje EORI broj deklaranta, a uz izvoznu deklaraciju prilaže gratis račun ili izjava da se radi o gratis pošiljci humanitarne pomoći sa popisom robe.

Za pošiljke koje šalju diplomatska predstavništva primateljima u BiH i Srbiji potrebno je podnijeti izvoznu carinsku deklaraciju, a istu mogu podnijeti u bilo kojoj državi članici iIi u RH.

Ako se deklaraciju podnosi u RH izvoznik može koristiti AD HOC EORI broj. Izvoznoj deklaraciji potrebno je priložiti popis robe i potvrdu da se radi o pošiljci humanitarne pomoći, potpisanu i ovjerenu od strane diplomatsko konzularnog predstavništva (Republike Srbije ili BiH) iz zemlje odakle se pomoć upućuje.

Preporuča se da se takve pošiljke najave iz diplomatskih predstavništava koji pošiljku šalje preko mail adrese: operativno@carina.hr.

Što se tiče pošiljki koje fizičke osobe i grupe građana šalju primateljima u BiH ili Srbiji; za izvoz ovih pošiljaka obavlja se usmeno deklariranje robe uz obvezno prilaganje popisa robe.

*članak kreiran sukladno „Općim informacijama“ na službenoj stranici Ministarstva financija.

Komentirajte prvi

New Report

Close