Obaveze se samo nakupljaju i gubite kontolu? Uz ova dva koraka to će biti prošlost

Autor: Poslovni.hr , 13. travanj 2019. u 08:30
Foto: Getty Images

Održavanje kontrole nad zahtjevnim poslovnim i kućnim rasporedom može biti teško.

Gallupova anketa pokazala je da 41% odraslih u SAD-u misli da nemaju dovoljno vremena za sve što žele i trebaju.

Gretchen Rubin, stručnjakinja za sreću i autorica knjige "Outer Order, Inner Calm (Vanjski red, unutarnji mir)", kaže CNBC-u da bi svatko tko se tijekom radnog tjedna osjeća preopterećenim trebao napraviti jednu jednostavnu stvar tijekom vikenda kako bi se osjećao produktivnije.

Power hour

"Dajte sebi sat vremena", odnosno odvojite tzv. “Power hour” kako bi odradili one stvari vikendom oko kojih ste odugovlačili.

Rubin upozorava da se "stvari koje se mogu obaviti u bilo koje vrijeme, često ne obavljaju ni u kojem trenutku".

Uvođenje posebnog sata namijenjenog za provjeru stvari na vašem popisu zadataka spriječit će da se zadaci nakupljaju “tjednima ili možda čak mjesecima".

"Power hour" je način da se stvari drže pod kontrolom pogotovo za ljude koji su vrlo zauzeti i ne žele provesti cijelo poslijepodne u jednom od svojih dragocjenih vikenda čisteći zaostatke.

Uz put obavljajte sve što možete bez odgađanja

U svojoj knjizi Rubin tvrdi da bi svatko tko ima "dugačak popis neugodnih poslova" trebao zapisati sve zadatke koje želi postići, a zatim, na tjednoj osnovi, rezervirati vrijeme kako bi ih obavio.

"Malo po malo možemo postići mnogo", navodi ona.

Da bi vaš “Power hour” za vikend bio što manje stresan, napregnite se tijekom tjedna i pokušajte održati red i organiziranost.

"Jedna stvar koju treba zapamtiti je da je lakše držati korak, nego nadoknađivati. Učinite što god možete da bi vam put kojim prolazite kroz radni tjedan bio što ugodniji. To će vam osigurati manje posla vikendom", tvrdi.

Na primjer, ljudi su često toliko zauzeti da imaju naviku samo bacati stvari na pod, umjesto da spremaju i odlažu stvari.

"Na kraju to se nakupi i učini da se osjećate više izvan kontrole ili da ste više bombardirani stvarima koje trebate učiniti. Ako možete očvrsnuti te odvojiti nekoliko minuta i rješavati obaveze uz put, osjećat ćete se bolje tijekom radnog tjedna, a imati ćete manje posla za vikend", navodi.

Komentirajte prvi

New Report

Close