Bojite se otkaza zbog izostanka s posla? Evo što trebate znati

Autor: Poslovni dnevnik , 31. listopad 2012. u 09:51
Vanja Vargec

Može li poslodavac radniku koji je više dana neopravdano izostao s posla izvanredno otkazati ugovor o radu s prvim danom tog izostanka?

Odredbom članka 816. Zakona o obveznim odnosima regulirana je delkredere odgovornost, odnosno kako je to u Zakonu o obveznim odnosima označeno, poseban slučaj odgovornosti. Prema toj odredbi trgovinski zastupnik odgovara nalogodavatelju za ispunjenje ugovora u čijem je sklapanju posredovao ili koji je temeljem ovlasti u ime nalogodavatelja sklopio, samo ako je za to posebno pisano jamčio.Budući da nije propisano da se radi o solidarnom jamstvu, kao što je to slučaj kod komisionarovih obveza, radit će se o običnom jamstvu. Naime, prema članku 795. Zakona o obveznim odnosima, komisionar odgovara za ispunjenje obveze svog suugovaratelja samo ako je posebno jamčio da će on svoje obveze ispuniti (delkredere komisija), u kojem slučaju odgovara solidarno s njim. To znači da komitent može tužiti ili svog komisionara ili treću osobu s kojom je komisionar sklopio ugovor ili njih oboje. Kao što je rečeno, kad se radi o odgovornosti trgovinskog zastupnika Zakon ne propisuje njegovu solidarnu odgovornost za ispunjenje ugovora u čijem je sklapanju posredovao ili koji je po ovlasti nalogodavatelja sklopi u njegovo ime. To znači da će se nalogodavatelj, prije negoli na odgovornost za neispunjenje ugovora pozove svog trgovinskog zastupnika, morati obratiti dužniku i tražiti od njega ispunjenje obveze.

Otkaz zbog izostanka s posla

Može li poslodavac radniku koji je više dana neopravdano izostao s posla  izvanredno otkazati ugovor o radu s prvim danom tog izostanka?

S obzirom na to da kod izvanrednog otkaza ugovora o radu ne postoji obveza poštovanja otkaznog roka, danom dostave odluke o izvanrednog otkaza radniku prestaje radni odnos. Dakle, poslodavac ne može odlukom o otkazu utvrditi datum prestanka radnog odnosa, već radni odnos prestaje dostavom odluke o izvanrednom otkazu radniku.

Odgovara: V. Vargec, dipl. iur

Komentari (1)
Pogledajte sve

slika stara 4 god. [emo_namigusa]

New Report

Close