Novosti iz financijskog poslovanja: Pljenidba plaće od 24. siječnja 2013.

Autor: Poslovni dnevnik , 26. veljača 2013. u 22:00
Podnošenje statističkih izvještaja više nije obvezno

TEB poslovno savjetovanje je na svojem internet portalu www.teb.hr objavilo da je od 24.1.2013. dopuštena pljenidba plaće samo do ograničenja propisanih zakonom, neovisno o tome kad je dana izjava o suglasnosti zaplijene plaće.

U Narodnim novinama br. 6/13 objavljen je Pravilnik o načinu i postupku provedbe ovrhe na novčanim sredstvima (u nastavku: Pravilnik) koji je stupio na snagu 24. siječnja ove godine, osim odredbe čl. 26. st. 8. i 9. koje stupaju na snagu 1. ožujka ove godine. U dijelu Pravilnika koji uređuje postupanje s primanjima i naknadama izuzetim od ovrhe, Pravilnik ne uređuje samo postupak ovrhe na novčanim sredstvima, već sadrži odredbe kojima se regulira i postupanje poslodavca u slučaju provedbe ovrhe na plaći.Naime, prema čl. 26. st. 2. i st. 3. Pravilnika iznos izuzet od ovrhe prema čl. 173. Ovršnog zakona uplatitelj primanja dužan je uplatiti na poseban račun i u slučaju kada sam provodi ovrhu na plaći. Ovrha se može provesti isključivo na dijelu primanja sukladno čl. 173. Ovršnog zakona bez obzira na prethodno dane isprave o suglasnosti zaplijene plaće. Slijedom navedenog, iz citiranih odredaba proizlazi da se, neovisno o tome kad je sastavljena isprava o suglasnosti zaplijene plaće, više ne smije plijeniti više od ograničenja propisanih čl. 173. Ovršnog zakona.

Podnošenje statističkih izvještaja više nije obvezno

S obzirom da je Državni zavod za statistiku ukinuo kvartalno statističko istraživanje poduzetnika i financijskih institucija navedena skupina poslovnih subjekata od 2013. godine i dalje nije obvezna podnositi tromjesečne statističke izvještaje na obrascima TSI-POD, TSI-BAN i TSI-OS-RE. Za potrebe izrade informacije o bonitetu, BON-1, s uključenim podacima iz kvartalnih razdoblja, poduzetnici mogu podnijeti tromjesečne izvještaje na obrascu TI-POD, koji će biti uključeni u bonitetnu informaciju BON-1. Za predaju navedenih izvještaja nisu definirani rokovi odnosno  poduzetnici ih mogu podnijeti neposredno prije podnošenja zahtjeva za izdavanjem bonitetne informacije na obrascu BON-1.Tromjesečni izvještaji poduzetnika predaju se u elektroničkom (CD, USB/putem Interneta) ili papirnom obliku. Obrazac tromjesečnog izvještaja može se preuzeti sa internet stranica Fine na slijedećem linku: TI-POD.

Teb poslovno savjetovanje

Komentirajte prvi

New Report

Close