Novi ste na poslu? Ova četiri savjeta će vam pomoći da ‘preživite’ prvu godinu

Autor: Poslovni.hr , 26. listopad 2013. u 14:26
Thinkstock

Prvi dan, prvi tjedan, prva godina na novom poslu u pravilu znaju biti poprilično teški i izazovni, pogotovo ako su vam to tek prvi koraci u karijeri.

Prvi dan, prvi tjedan, prva godina na novom poslu u pravilu znaju biti poprilično teški i izazovni, pogotovo ako su vam to tek prvi koraci u karijeri. Blog Brazen Life donosi nekoliko korisnih savjeta kako prebroditi dolazak na novo radno mjesto, odnosno 'preživjeti' prvu godinu na poslu.

Imajte na umu da nećete uvijek biti 'novi zaposlenik'

Očekujte kako ćete u prvim danima i mjesecima u kompaniji biti testirani. Nemojte se čuditi ako vas zatrpaju poslovima koji vam nisu u opisu radnog mjesta jer to je zapravo uredski ekvivalent inicijaciji. Međutim, ako primijetite da vas i nakon pola godine uvijek šalju po kavu, a već su tri nova čovjeka dobila unaprjeđenje, vrijeme je da se zauzmete za sebe i svoju karijeru te razgovarate sa šefom.

Bježite od uredskih tračeva

Sudjelovanje u uredskim tračevima i ogovaranjima može se nepovoljno odraziti na tijek vaše karijere. Osim što oduzimaju energiju i uglavnom ne donose ništa pozitivno, nikad ne možete biti sigurno tko je uredska krtica. Također, izbjegavajte one koji se vječito žale na posao.

Budite svjesni da uspjeh dolazi sporo, ali katastrofe se događaju u trenu

U današnje tehnološko vrijeme neke nesmotrene pogreške na poslu mogu imati katastrofalan učinak i srozati vam karijeru. Dovoljno je poslati pogrešan e-mail pogrešnim osobama ili javno objaviti na društvenim mrežama nešto što ne biste smjeli. Kako vam se to ne bi dogodilo posvetite veliku pozornost detaljima.

Budite nesavršeni i ponekad odustanite

Na početku karijere sigurno se želite dokazati i izbjeći neuspjeh, vežući se pritom uz zadatke i projekte za koje znate da vam idu. Ali, uspjeh može doći i iz neuspjeha. Nitko nije savršen, pa je bolje usmjeriti se na razvoj, umjesto na savršenost. Drugim riječima, pokažite inicijativu i za nešto drugo. Također, nemojte se bojati odustati od nečega. Ako ste shvatili da je neki vaš projekt loša ideja, ne trošite vrijeme na njega nego se posvetite nečem novom. Učite, rastite, idite naprijed, zaključuje se u blog postu Brazen Lifea.

Komentirajte prvi

New Report

Close