Novi poduzetnici, znate li što je ePorezna?

Autor: Antonio Prtenjača , 09. prosinac 2013. u 14:23
Thinkstock

Upotrebljava se na način da obveznik popuni obrazac, potpiše ga korištenjem digitalnog certifikata , provjeri ispravnost te pošalje, a porezna uprava isti dalje provjerava i šalje na obradu.

Piše:Antonio Prtenjača

Mail: info@poreznaklinika.com

"ePorezna" je elektronička usluga Porezne uprave koja je stvorena kako bi omogućavala elektroničku predaju obrazaca, radi bržeg i lakšeg obavljanja formalnosti predaje obrasca. Spomenutoj aplikaciji se može pristupiti u bilo kojem trenutku na linku  https://e-porezna.porezna-uprava.hr.

Upotrebljava se tako da obveznik popuni obrazac, potpiše ga korištenjem digitalnog certifikata , provjeri ispravnost te pošalje, a porezna uprava isti dalje provjerava i šalje na obradu.

Porezna uprava ne naplaćuje korištenje aplikacije, ali je potrebno ispuniti sljedeće preduvjete:

Posjedovanje kartice ili drugog medija izdane od FINA RDC , posjedovanje čitača čip kartice (ukoliko su certifikati pohranjeni na čip kartici), instalacija potrebnih softverskih komponenti, računalo preporučene konfiguracije, te registracija poslovnog subjekta u sustav ePorezna.

Obrasci koji se mogu predati su :obrazac PDV, PDV-K , PDV – S, obrazac ZP  ( obrazac isporuke dobara i usluga u druge države članice EU), obrazac ID i IDD , obrazac PD , obrazac SR (spomenička renta) i obrazac TZ (turistička zajednica).

Osim toga mogu se besplatno koristiti i usluge uvida u porezno knjigovodstvenu karticu, pregledati poslane i zaprimljene obrasce,  ali je moguće i brisati  pohranjene NEPOSLANE obrasce.

Za kraj bitno je i spomenuti kako je Porezna uprava pripremila korisnički priručnik koji je dostupan na službenim internetskim stranica u slučaju softverskih problema, a kako bi  Vam olakšali traženje na priručnik možete klinuti na ovaj link.

 

 

 

Komentirajte prvi

New Report

Close