Neprofitne organizacije, provjerite plaćate li PDV koji niste dužni!

Autor: Mazars Cinotti , 23. veljača 2015. u 11:21
Thinkstock

Neprofitna organizacija može se definirati kao pravna osoba koja se osniva radi ostvarivanja određenog javnog, općeg ili zajedničkog interesa pojedinaca, grupe građana ili šire zajednice pri čemu nije naglašeno ostvarivanje profita niti djelovanje na tržišnoj osnovi.

Neprofitna organizacija može se definirati kao pravna osoba koja se osniva radi ostvarivanja određenog javnog, općeg ili zajedničkog interesa pojedinaca, grupe građana ili šire zajednice pri čemu nije naglašeno ostvarivanje profita niti djelovanje na tržišnoj osnovi.

Generalno pravilo PDV-a za neprofitne organizacije

Sukladno Zakonu o porezu na dodanu vrijednost, ciljevi neprofitnih pravnih osoba mogu biti političke, sindikalne, vjerske, domoljubne, filozofske, dobrotvorne ili druge općekorisne naravi. Takve neprofitne pravne osobe se u pravilu ne smatraju se poreznim obveznicima s aspekta PDV-a.

Međutim, kada neprofitna organizacija obavlja oporezive gospodarske djelatnosti, ista se može smatrati poreznim obveznikom te je u tom slučaju dužna registrirati se u sustav PDV-a.

U tom slučaju, budući da prema zakonskim propisima porezni obveznik ima pravo odbiti pretporez sadržan u računima koje se odnose na isporuke dobara ili usluge koje su mu drugi porezni obveznici obavili za potrebe njegovih oporezivih transakcija, neprofitna organizacija može u određenim situacijama odbiti dio ili cijeli iznos PDV-a sadržan u računima.

Odbitak PDV-a

Naime, neprofitna organizacija, upisana u registar poreznih obveznika PDV-a, može odbiti kao pretporez ukupni PDV sadržan u računima koji se odnose samo na oporezivu djelatnost, dok PDV sadržan u računima koji se isključivo odnose na isporuke koje obavlja u okviru ovlasti i djelokruga rada prema posebnim propisima koje ne podliježu oporezivanju ne može se uopće odbiti.

Međutim, zanimljiva je situacija u kojoj neprofitna organizacija prima račune koji se odnose dijelom na oporezivu gospodarsku djelatnost koja podliježe oporezivanju PDV-om, a dijelom na isporuke u okviru ovlasti i djelokruga rada koje ne podliježu oporezivanju (npr. računi za režijske troškove, računi za najam prostora pri čemu se određeni dio prostora koristi za oporezivu djelatnost organizacije).

U praksi, neprofitne organizacije nerijetko nisu svjesne svojih prava na priznavanje pretporeza u navedenim slučajevima čime se stvara dodatni trošak za organizaciju.

Iako je u praksi uobičajeno da se ova podjela pretporeza obavlja prema udjelu oporezivih isporuka u ukupnoj djelatnosti udruge, predmetni način podjele nije uvijek moguć ili nije primjeren (npr. škola obavlja najam sportske dvorane za naknadu na vanjskom tržištu, a ista se koristi i za školske aktivnosti).

Stoga je porezna praksa u drugim članicama EU da neprofitna organizacija (udruge, komore, razna tijela i slično) može samostalno odrediti ključ korištenja pretporeza poreznom obvezniku ovisno o tome koji smatra jednostavnijim i prihvatljivijim u određenom slučaju.

Navedeno je potvrđeno u Pravilniku o PDV-u, ali i od strane hrvatske Porezne uprave u službenom mišljenju gdje je istaknuto da se ovaj način provodi utvrđivanje priznatog pretporeza ako se radi o nekretninama (npr. po metrima kvadratnim), a osobito o pokretnim dobrima koja se u gospodarskom prometu količinski određuju po broju, mjeri ili težini te kod korištenja usluga.

Primjerice, agencija obavlja djelatnosti laboratorijske analize za vanjsko tržište i obveznik je PDV za tu djelatnost, iako je po svojem cilju neprofitna organizacija. U slučaju kada ona kupuje novu opremu (ili gradi novi laboratorij) koji će se koristiti za neprofitne ciljeve, ali i za oporezivu djelatnost ima pravo na priznavanje razmjernog dijela pretporeza pri kupnji opreme (ili gradnji prostora), a iznos će ovisiti o izvoru najprimjerenijeg ključa podjele (npr. prema m2, vremenu korištenja i slično).

Zaključak

U praksi regionalna (ili državna) tijela, udruge, agencije, razne stručne komore i druge neprofitne organizacije nisu svjesne svojih prava na priznavanje pretporeza u situacijama kada uz neprofitnu djelatnost jednim dijelom obavljaju i oporezivu djelatnost te time propuštaju mogućnost značajnih ušteda na PDV-u.

Imajući u vidu navedeno, predlažemo svim neprofitnim organizacijama da se obrate svojim poreznim savjetnicima kako bi razmotrili zakonske mogućnosti ostvarivanju poreznih ušteda te izbjegnu nepotrebno plaćanje PDV-a.

Članak napisao Mazars Cinotti Consulting

 

Mazars Cinotti Audit, Mazars Cinotti Consulting i Mazars Cinotti Accounting su specijalizirana društva koja počivaju na principima profesionalnosti, te pružanja vrijednosti za novac našim klijentima.

Društva Mazars Cinotti su specijalizirana za pružanje revizijskih, poreznih, financijskih te računovodstveno – knjigovodstvenih usluga. Pokrivamo cijeli spektar usluga s navedenih područja te za iste posjedujemo potrebne licence te višegodišnje međunarodno i domaće iskustvo. Mazars Cinotti društva su članovi Mazars grupe. Mazars je međunarodna, neovisna organizacija specijalizirana u područjima poreza, revizije, računovodstva te pravnog i poslovnog savjetovanja (www.mazars.hr i www.mazars.com).

Tekstovi su informativnog karaktera te se isti ne bi trebali koristi za donošenje poslovnih odluka.

 

Komentirajte prvi

New Report

Close