Sudska praksa: Neovlašteno stavljanje autorskog djela u promet

Autor: Mićo Ljubenko , 15. svibanj 2016. u 22:00
Mićo Ljubenko

Prvostupanjski sud smatra da stavljanje u promet robe u bilo kojoj fazi treba tumačiti kao davanje robe u promet prvi put nakon izlaska robe iz proizvodnje.

Prema stavu Visokog trgovačkog suda RH u odluci pod brojem Pž 703/01, autorsko pravo povrijeđeno je neovlaštenim stavljanjem autorskog djela u promet i pri tome se ne pravi razlika pojma stavljanja nekog djela u promet prvi put nakon njegovog izlaska iz procesa proizvodnje i daljnjeg stavljanja u promet(preprodajom i sl.).

Prvostupanjski sud smatra da stavljanje u promet robe u bilo kojoj fazi treba tumačiti kao davanje robe u promet prvi put nakon izlaska robe iz procesa proizvodnje, pa to što je tuženik nabavio robu u H. K. i stavljao je dalje u promet ne znači da nije povrijedio autorska prava.

Prema odredbi čl. 27. ZAP-a, autorska moralna prava čine pravo autora da se usprotivi svakom deformiranju, sakaćenju ili drugom mijenjanju djela i prava autora da se usprotivi svakoj uporabi djela koja bi vrijeđala njegovu čast i ugled, pa autor ima pravo na zaštitu svoga djela u tim prema tužitelju krivotvorinama isto kao da je reproducirano ili umnožavano i stavljano u promet njegovo originalno djelo bez njegove suglasnosti, odnosno davanja prava na iskorištavanje djela prema odredbi čl. 26. ZAP-a.

Prema priloženom albumu tužitelja razvidno je tko je autor odnosno nositelj autorskih prava, a prema priloženim slikama koje je tuženik protivnik osiguranja nudio dalje na prodaju nema nikakve oznake niti autorstva niti nositelja autorskih prava. Uz ostale navedene razloge i to upućuje na nedostatak činjenica i dokaza kojima bi tuženik štitio svoje postupanje u stavljanju u promet slika u 3D tehnici koje predstavljaju krivotvorine autorskih djela tužitelja.

Komentirajte prvi

New Report

Close