Ne žele radnicima isplatiti ni minimalac, ovo je top lista najgorih izgovora koje su mogli dati

Autor: Tomislav Pili , 03. travanj 2014. u 14:21
Thinkstock

Tako je jedan poslodavac kao razlog naveo da je zaposlenica bila njegova supruga. Kada su ga poreznici upitali kako mu se supruga zove, nije znao njezino ime.

Iako je minimalna plaća u Velikoj Britaniji na nacionalnoj razini utvrđena još prije 15 godina, dio britanskih poslodavaca i dalje isplatu minimalca shvaća kao izbor i smišljaju najmaštovitije i najnevjerojatnije izgovore za neplaćanje čak i takve plaće. Prema pisanju The Guardiana, britanski poreznici pobrojali su i javno objavili najgore izgovore koje su čuli od poslodavaca.

Tako je jedan poslodavac kao razlog naveo da je zaposlenica bila njegova supruga. Kada su ga poreznici upitali kako mu se supruga zove, nije znao njezino ime. Drugi je tvrdio kako njegovi zaposlenici ne govore engleski i da stoga niti ne znaju da se na njih također primjenjuje odredba o minimalcu. Na sličnom tragu razmišljao je i jedan poduzetnik koji je kazao kako mu nikada niti jedan od njegovih radnika nije rekao da je premalo plaćen ili da ne isplaćuje minimalnu plaću.

Zanimljivo shvaćanje zakona dao je pak poslodavac koji je rekao da on radnicima daje povišicu kada god zakonski minimalac poraste, iako je taj iznos manji od minimalca. Međutim, najčešće poslodavci pokušavaju opovrgnuti da su potplaćeni radnici ikad radili kod njih, navode poreznici.

Neisplata zakonom garantirane najniže plaće u Britaniji se oštro kažnjava. Prema trenutno važećim poreznim propisima, zaposlenik iznad 20 godina starosti ima pravo na najmanje 6,31 funtu (58,21 kuna) po satu. Minimalac za mlade zaposlenike između 18 i 20 godina postavljen je na 5,03 funti, a za one uzmeđu 16 i 17 godina na 3,72 funte. Dužnosnica britanske porezne uprave Jennie Granger kazala je kako je većina poslodavaca poštena i korektno plaća svoje zaposlenike. "Međutim, ova publikacija pokazuje kako dio poslodavaca i dalje iznos plaće shvaća kao izbor i pokušat će izmisliti čak i sulude izgovore samo da izbjegnu platiti radnike koliko oni zaslužuju", kazala je Granger.

Komentirajte prvi

New Report

Close