Ne štedi se na savjetima vezanim uz upravljanje ljudima

Autor: Tomislav Pili , 27. travanj 2010. u 22:00

Konzalting u upravljanju ljudskim potencijalima pomaže tvrtkama da podignu konkurentnost, smanje troškove te povise prihode i dobit

Preuzeli ste tvrtku, ali ne znate kakve ste zaposlenike dobili? Vaša tvrtka ne može fleksibilno odgovoriti na promijenjene tržišne uvjete? Možda vaši zaposlenici nisu baš zadovoljni ili dovoljno kompetentni? Poslodavci s navedenim problemima svakako bi trebali razmisliti o angažiranju konzultanata u upravljanju ljudskim potencijalima.

Ova vrsta konzaltinga ima izuzetno dugu povijest, tvrdi Jasmina Sočković, direktorica u tvrtki Selectio. “Konzalting u upravljanju ljudskim potencijalima je vrsta poslovnog savjetovanja kojom pomažemo tvrtkama da kroz višu kvalitetu ljudi i efikasnost procesa podignu svoju konkurentnost te u konačnici smanje troškove i povise prihode i dobit. Iako su se kroz desetljeća mijenjali trendovi i potražnja za specifičnim uslugama, zapravo od kada postoje poduzetnici, postoji i HR (human resources/ljudski resursi) konzalting”, kazala je Sočković. U Hrvatskoj je jači angažman HR konzultanata počeo prije desetak godina, istodobno s razvojem shvaćanja vlasnika tvrtki što je uopće kvalitetno upravljanje ljudskim resursima i kako im ono može pomoći da ostvare poslovne ciljeve. Među najčešćim i najtraženijim uslugama u ovoj vrsti konzaltinga jest HR Audit. “HR Audit najkraće bi se mogao opisati kao dubinsko snimanje postojeće rukovodeće strukture, odnosno ljudskoga kapitala u tvrtki. Njegova svrha može biti razvoj kompetencija postojećih kadrova za potrebe restrukturiranja i reorganizacije ili upoznavanje s ljudskim potencijalima nakon spajanja ili preuzimanja”, ističe Mirjana Šlat, direktorica zagrebačkog ureda austrijskog Neumann Internationala. HR Audit započinje s upoznavanjem tvrtke, njezinih potreba i konkurentskog okruženja, pojašnjava Šlat.

Kompetencije i kriteriji
“Na temelju toga izrađujemo katalog potrebnih kompetencija i ‘benchmark’ profil za svaku poziciju koju analiziramo. U tvrtki ocjenjujemo stručnost, znanja i vještine postojećih rukovodećih kadrova prema dogovorenim kompetencijama i kriterijima, a u to se ubrajaju osobnost sudionika, komunikacijske i rukovodeće vještine (rukovođenje projektima i ljudima), razina poznavanja stranih jezika, vještina vodstva, kredibilitet te stav prema promjenama. Ako utvrdimo da neki sudionik nema dovoljno razvijene kompetencije, prilažemo preporuke za njihovo razvijanje, a ako se utvrdi višak vještina, preporučimo unapređenje”, otkriva Šlat. Procjena se radi pomoću strukturiranog intervjua, a vode je timovi od po dva konzultanta, od kojih jedan mora dobro poznavati stručno područje rada sudionika. Bitno je da se svaki sudionik izražava na materinjem jeziku kako bi se najbolje mogao predstaviti. “Iako cijeli proces HR Audita za, recimo, 50 do 60 sudionika, s potrebnim pripremama traje između šest i osam tjedana, razgovori sa sudionicima trebaju biti provedeni u vrlo kratkom vremenu, ne dulje od tjedan dana”, tvrdi Šlat. Jasmina Sočković smatra da bi se s HR Auditom kao sveobuhvatnom analizom kvalitete procesa upravljanja ljudskim resursima mogla povući analogija sa sistematskim pregledom. “Ako iskoristim tu analogiju, rekla bih kako nakon HR Audita dobijete informaciju je li vam organizacija ‘fit’ ili je možda pothranjena, ili vam se, u gorem slučaju, otkrije ozbiljna bolest. Što u ranijem stadiju otkrijete problem, bit će vam ga i lakše riješiti”, smatra Sočković.

Vrijednost za novac
Osim HR Audita konzalting u upravljanju ljudskim potencijalima sastoji se još od nekoliko usluga, poput razvojne i selekcijske procjene (Assessment Center (AC)), “Coachinga” ili konzaltinga u sustavima nagrađivanja. Razvojna i selekcijska procjena ima uglavnom dvije svrhe: selekciju internih ili eksternih kandidata za neku rukovodeću poziciju ili razvoj postojećih kadrova, pojasnila je Mirjana Šlat. “Ako npr. tražimo direktora prodaje, konzultanti upravljaju procesom AC-a, a nakon toga usklađuju se ocjene s internim promatračima i donosi se zajednička procjena”, kazala je Šlat. AC traje cijeli dan, a kandidati moraju izvršiti nekoliko zadataka, kao što je osobna prezentacija, prezentacija rješenja zadanoga konfliktnog problema ili prezentacija pred konzultantima koji glume upravni odbor. Znakova da je vrijeme za angažiranje konzultanata u upravljanju ljudskim resursima može biti više, ističe Nina Anđal, jedna od partnerica u zagrebačkom uredu Antal Internationala. “Povećana fluktuacija zaposlenika u nekoj tvrtki svakako je alarm za uzbunu. Ipak, najprihvatljivije je kada nas klijent angažira dok problem još nije eskalirao”, kazala je Anđal. Sanja Novačić, druga partnerica u Antal Internationalu, dodaje kako klijenti uvijek znaju što će biti konkretan rezultat konzaltinga, koji u konačnici rezultira, na primjer, smanjenom fluktuacijom zaposlenika, povećanim kompetencijama ili povećanjem prodaje. Međutim, navedene usluge nisu baš jeftine. “HR Audit nije jeftin i njegova cijena ovisi o broju sudionika i lokaciji klijenta, ali tvrtke koje nas jednom angažiraju često ponovno traže tu vrlo učinkovitu uslugu”, kazala je Šlat ne želeći otkriti cijenu. Nina Anđal smatra da bi konzultantske usluge trebale dati prihvatljivu vrijednost za uložen novac. “Kada se govori o cijeni HR konzaltinga, katkad se zanemaruje činjenica da je riječ o složenom poslu koji se sastoji od opsežnih i visokostručnih postupaka”, smatra Anđal. Sugovornice Poslovnog dnevnika slažu se da za konzalting u upravljanju ljudskim potencijalima u Hrvatskoj dolaze bolja vremena. “Postoji mnogo prostora za unapređenje upravljanja ljudskim potencijalima, tim više jer ono u mnogim slučajevima nije u vodstvima kompanija prepoznato kao podrška. Smatram da će u budućnosti tržišni uvjeti potaknuti potrebu za uslugama HR konzaltinga”, smatra Sanja Novačić. “HR konzalting na domaćem tržištu ima mnogo potencijala, pogotovo jer možemo očekivati konsolidaciju u više gospodarskih sektora, posebno nakon ulaska u EU”, zaključila je Mirjana Šlat.

Komentirajte prvi

New Report

Close