‘Ne bih htio da mi je prijatelj šef, tada dosta toga zna poći po zlu’

Autor: Poslovni.hr , 28. studeni 2012. u 12:33
Thinkstock

Većina ispitanika u istraživanju EduCentra navodi da im školska i fakultetska poznanstva nisu pomogla u pronalasku posla.

Često čujemo da  je vrijeme školovanja najljepše u životu, što potvrđuje i izreka 'Od kolijevke pa do groba, najljepša je đačko doba'. Portal EduCentar istražio je, pridonose li prijateljstva i poznanstva sklopljena tijekom školovanja u pronalasku posla ili razvoju karijere? Anketa je provedena na više od 250 ispitanika. Većina ispitanika (61 posto) navodi da im školska i fakultetska poznanstva nisu pomogla u pronalasku posla.

Čak i kada bi imali priliku dobiti posao kod prijatelja, ovi  ispitanici ne bi je prihvatili jer smatraju da to nije 'pametna' opcija: „Ne, ne bih htio da mi je prijatelj šef. Tada dosta toga zna poći po zlu.“ pojašnjava jedan od ispitanika. Drugi ispitanik smatra da je bolje ne oslanjati se na poznanstva 'jer ti se to kad tad obije o glavu kao bumerang.' dok treći dodaje: „Najbolje je biti sam svoj majstor jer tada ne trebaš nikome polagati račune za svoj uspjeh.“

Malo više od petine ispitanika (21 posto) priznaje da su im u pronalasku posla pomogla poznanstva, ali ne ona stečena tijekom školovanja. „Pomogle su mi osobe  nevezane za moj studij.“ Svega 9 posto ispitanika dobilo je pomoć od kolega iz školskih klupa prilikom pronalaska posla.

„Kolege koji imaju svoj biznis, znaju biti od pomoći kada tražiš posao.“ Komentira jedan od ispitanika, a drugi dodaje „Tokom studija dosta sam pomagao svojim kolegama u izradi seminara ili pri učenju pa su mi se odužili i dali mi dobre kontakte za posao.“ Jednako tako, 9 posto ispitanika istaknulo je kako su im u pronalasku posla pomogli profesori.

Kada je riječ o pomoći profesora, ispitanici najčešće navode da su zahvaljujući svojoj predanosti i uspjehu tijekom školovanja dobili preporuku profesora te tako dobili željeni posao, pokazuje istraživanje EduCentra.

Komentirajte prvi

New Report

Close