Naknada štete nastale ozljedom na radu

Autor: Mićo Ljubenko , 20. prosinac 2015. u 22:01
Mićo Ljubenko

Opasna stvar je ona koja po svojoj namjeni, osobinama, položaju, mjestu i načinu uporabe ili na drugi način čini povećanu opasnost štete za okolinu.

U svojoj odluci Gž-431/07 Županijski sud u Varaždinu je između ostaloga zauzeo stav da okolnosti vezane uz ispravnost, odnosno neispravnost viljuškara, postojanje rupa u krugu tuženika na kojem je došlo do nezgode, osposobljenosti tužitelja za upravljanje viljuškarom, potrebe za korištenjem viljuškara pri obavljanju poslova skladišnog radnika, te alkoholiziranost 
tužitelja, imaju utjecaj u odnosu na ocjenu odgovornost tuženika za naknadu štete i da se ne radi isključivo o povredama obveza iz radnog odnosa koje nisu predmet ovog spora.

Ovo stoga jer navedene okolnosti mogu imati utjecaja na potpuno ili djelomično oslobođenje tuženika od odgovornosti za naknadu štete nastale tužitelju ozljedom na radu, ukoliko je određeno ponašanje tužitelja, odnosno njegova određena radnja ili propuštanje, u uzročnoj vezi s nastankom štete, a radi se o skrivljenom ponašanju tužitelja koje je isključivi ili djelomični razlog nastanka štetnog događaja.

Op. priređivača: prema stavu VSRH, opasna stvar je takva stvar koja po svojoj namjeni, osobinama, položaju, mjestu i načinu uporabe ili na drugi način čine povećanu opasnost štete za okolinu, pa ih zato valja nadzirati povećanom pažnjom.

Komentirajte prvi

New Report

Close