Na razgovoru za posao često se pojavljuje jedno trik pitanje koje je važnije nego što mislite

Autor: Poslovni.hr , 24. travanj 2014. u 17:18
Thinkstock

Na razgovoru za posao najčešće će vam biti postavljena standardna pitanja o profesionalnoj karijeri, vještinama, iskustvu, obrazovanju, spremnosti za rad, itd. Međutim, postoji jedno trik pitanje za kraj.

Na razgovoru za posao najčešće će vam biti postavljena standardna pitanja o profesionalnoj karijeri, vještinama, iskustvu, obrazovanju, spremnosti za rad, itd. Međutim, postoji jedno trik pitanje koje se često čuva za kraj, a koje je važnije nego što se to na prvi pogled čini. Riječ je o pitanju: "Koji su vaši hobiji?", odnosno "Što radite u slobodno vrijeme?"

Kako na Linkedinu piše Richard A. Moran, direktor tvrtke Accretive Solutions, navedeno pitanje zahtijeva dobro osmišljen odgovor. U suprotnom, sve dobro što ste ranije rekli, moglo bi ispariti u trenu.

Postavljanjem pitanja o slobodnom vremenu, poslodavac vas zapravo ne testira nego vas želi upoznati malo bolje. Međutim, tu je najbolje igrati na sigurno, tvrdi Moran. Ono što se vama čini kao zanimljivim hobijem, vašem sugovorniku može biti malo čudno.

Odgovor na pitanje o slobodnom vremenu bi ponajprije trebao biti uvjerljiv. U prijevodu: ako ste npr. izmislili kako volontirate u nekoj udruzi, vaša laž će vjerojatno izaći na vidjelo ako poslodavac počne s postavljanjem dodatnih pitanja. Samim time, vaše šanse za dobivanje posla će u startu biti drastično umanjene.

S druge strane, neke 'hobije' uopće ne treba spominjati na razgovoru za posao. Primjerice, bolje je da prešutite svoju ovisnost o Facebooku ili sklonost tulumarenju s prijateljima.

Kako na kraju odgovoriti na pitanje o slobodnom vremenu? Moran smatra kako je ponajprije potrebno govoriti istinu, ali o vama ovisi kako ćete tu istinu predstaviti i u kojoj mjeri – uljepšati.  

Komentari (1)
Pogledajte sve

To je točno. Kad djelatnik napiše , da mu je PIKADO, glavni hobi,onda znaš
da je non.stop po kafićima i da nije baš ozbiljan..
Šah, tenis, jedrenje…i sl..odaje osobe posvećene aktivnostima uz koja su vezane
i ostali afiniteti …….bitni za odnos prema poslu i ljudima….

New Report

Close