‘Moja inovacija nije plagijat, ostajem u Hrvatskoj dok ne završim fakultet’

Autor: Agencija VLM , 19. siječanj 2015. u 12:40
Foto: Marko Mrkonjić / Pixsell

Inovacija je prepoznata i preuzeta od strane kompanija iz Austrije, rekao je Pinjuh.

– Kritika kako je moja inovacija Vakuumski motor plagijat rada nizozemskog inženjera Jana Riddersa nije istina. Istina je da je osnovni model vakuumskog motora djelo navedenog gospodina koji je svoje spoznaje javno obznanio i svojim uratkom pokazao teoriju koncepta principa rada vakuumskog motora od prvog modela iz 1758. godine koji je patentiran od strane Henryja Wooda, rekao je na današnjoj konferenciji za novinare mladi osječki inovator Marko Pinjuh (22). Dodao je i kako se za taj rad zainteresirao 2010. godine što mu je bila i inspiracija za izradu o razvoj ovakve vrste motora i povećao učinkovitost osnovnog modela uz niz preinaka koje ostvaruju uštedu energije od 40 posto.

Seminarski rad na tu temu završio je 2013. godine, a mentor mu je bio profesor Tomislav Barić.

– Drugim riječima u seminarskom radu nije bilo objavljeno unaprjeđenje motora na kojem sam u međuvremenu radio  pa stoga profesor Barić nije bio upoznat  sa inovativnim radom na ovom vakuumskom motoru te je dao i takvu izjavu koja je nažalost izvučena iz konteksta u nekim medijima i time pokušano osporiti da je riječ o istinskoj inovaciji, pojasnio je Pinjuh. Dodao je i kako je inovacija prepoznata i preuzeta od strane kompanija iz Austrije koje, jer je kako je rekao vezan ugovorom, ne može imenovati. Osvrnuo se i na najave za poziv za rad u NASA-i.

– Moja trenutačna odluka je da ostanem u Hrvatskoj dok ne završim fakultet. Nakon toga ću u pregovorima razmotriti što se bude nudilo i donijeti konačnu odluku o eventualnom odlasku da se pridružim njihovom timu, kazao je Pinjuh.

Za svoju inovaciju rekao je da je kroz pregovore postigao što je želio te kako je preuzimanje završeno na obostrano zadovoljstvo.

– Moj osobni cilj nije bila isključiva prodaja i profit, iako su novčane ponude bile vrlo primamljive, i u gospodarskoj situaciji u kojoj se trenutačno nalazimo, svaki bi pojedinac nastojao zadovoljiti vlastite financijske interese. Vođen svojom vizijom sklopio sam aranžman sa kompanijama iz Austrije i drugim kompanijama iz EU na način da sam svoju inovaciju zamijenio za dugoročnu suradnju na svim idućim inovacijama, idejama i projektima, ne samo svojim već svih inovacija koje se slobodno mogu predložiti i predočiti  novoosnovanom “ Centru Inovatorstva” kojeg sam osnovao sa kolegama  inovatorima i kojem se mogu pridružiti svi inovatori i svi ljudi koji imaju nove ideje i koji to žele, svi će biti dobrodošli, zaključio je Pinjuh.

Komentirajte prvi

New Report

Close