Kupnja prve nekretnine, rođenje djeteta i povrat poreza

Autor: Poslovni.hr , 04. veljača 2014. u 15:39
Thinkstock

Poslovni.hr i ove veljače za svoje je čitatelje pripremio specijal Prijava i povrat poreza. Odovaramo na vaša pitanja.

Poslovni.hr i ove veljače za svoje je čitatelje pripremio specijal Prijava i povrat poreza koji će tijekom cijele veljače pratiti novosti oko prijave i povrata poreza.

Osim analitičkih članaka i praćenja novosti u ovom segmentu, naši će stručni suradnici odgovarati i na vaša pitanja.

Svoja pitanja možete slati e-mail adresu web@poslovni.hr uz naznaku 'Porezi', a mi ćemo se potruditi da dobijete odgovor koji ćemo objaviti u formi članka.

Prvi set odgovora na pitanja možete pročitati ovdje, drugi set odgovora također je objavljen, a treći set odgovora na pitanja donosimo u nastavku. Na pitanja objavljena niže u tekstu odgovara društvo Mazars Cinotti.

PITANJE: U lipnju 2013., moja je supruga kupila stan na svoje ime, te je morala platit dio poreza (prva nekretnina). Nakon kupovine stana nam se rodilo i dijete. Da li ona ima pravo na kakve porezne olakšice ili povrat poreza?

ODGOVOR: Što se tiče stana kao prve nekretnine, potrebno nam je više podataka, ali okvirno, građani mogu ostvariti oslobođenje ako su kumulativno ispunjeni sljedeći uvjeti:

1. da imaju hrvatsko državljanstvo;

2. da građanin i članovi njegove uže obitelji prijave prebivalište i borave u mjestu i na adresi gdje se nekretnina (koju stječe) nalazi:

3. da površina nekretnine, ovisno o broju članova uže obitelji građanina ne prelazi propisanu kvadraturu.

Ovdje je, konkretno, riječ o oslobođenju plaćanja poreza na promet nekretnina koji se računa u visini od 5% tržišne cijene nekretnine (stana).

Što se tiče djeteta, potrebno je utvrditi da li ste koristili dijete za uvećanje osobnog odbitka. Ako niste, predlažemo da predate godišnju poreznu prijavu. Nadalje, predlažemo da suprug koristi dijete kao olakšicu jer je, pretpostavljamo, radio dok je supruga bila na bolovanju. Tako će se, vrlo vjerojatno, ostvariti veći iznos povrata poreza.

PITANJE: Ako je privatna osoba zaposlena istovremeno kod dva poslodavca (pola radnog vremena kod jednog te pola radnog vremena kod drugog), te u toku godine prima dohodak od dividendi i udjela u dobiti trgovačkih društava, da li je takva osoba dužna podnijeti prijavu poreza na dohodak? Ako da, da li je u toj prijavi obavezna unijeti podatke o isplatama dividende i udjela u dobiti ili je to opcijski?

ODGOVOR: Zakonski propisi navode da porezni obveznik koji u poreznom razdoblju ostvari dohodak od nesamostalnog rada (plaću ili mirovinu) kod dva ili više poslodavca istodobno u tijeku istog mjeseca mora podnijeti godišnju poreznu prijavu.

Kako se radi o obveznoj predaji porezne prijave, u ovom konkretnom slučaju  niste dužni iskazati cjelokupni dohodak, već samo onaj dio po kojem ste obvezi predati prijavu.

S druge strane, važno je napomenuti da ako je građanin obvezan predati poreznu prijavu po nekoj drugoj osnovi, tada bi na prijavi trebao iskazati promatrani dohodak (po kojem je dužan obvezno predati prijavu) i dohodak od nesamostalnog rada.

Kao opća informacija, u RH nisu oporezive dividende do 12.000 kn godišnje.

PITANJE: Tijekom 2013. g.  moj sin student bio je zaposlen  nešto više od tri mjeseca (radni odnos na  određeno vrijeme)  u  privatnom trgovačkom društvu. Od 01.06. do 30.09. ima poreznu karticu.

Na mojoj poreznoj kartici bio je upisan u smislu uzdržavanog  člana uže obitelji do  kraja svibnja i opet od 01.10. dalje. Taj osobni odbitak nisam dijelila sa suprugom.

Kako su njegovi primici  /isplaćena plaća/ bili  veći od 11.000 kuna  – on se  slijedom naših propisa ove godine ne može smatrati uzdržavanom osobom.

Ja bih kao stalno zaposlena osoba  u privatnom trgovačkom društvu  trebala podnijeti  prijavu poreza na dohodak i unijeti osobni odbitak za sve mjesece  u ovoj godini  – 1?

Ima li moj sin pravo podnijeti prijavu poreza na dohodak i za svoj osobni odbitak za sve mjesece unijeti  – 1.

ODGOVOR: Kao što ste i sami napomenuli, ako u tijeku poreznog razdoblja uzdržavani član uže obitelji i/ili dijete za koje porezni obveznik u istom poreznom razdoblju koristi dio osobnog odbitka ostvari primitke u iznosu većem od iznosa peterostrukoga osnovnoga osobnog odbitka godišnje (za 2013.godinu 11.000,00 kuna), porezni obveznik koji je po toj osnovi koristio osobni odbitak, obvezan je podnijeti godišnju poreznu prijavu.

Navedeno ćete napraviti tako da u poreznoj prijavi (Obrazac DOH) na stranici 1. nećete upisati sina kao uzdržavanog člana uže obitelji. Nadalje, stranicu 7. ćete popuniti tako da u izračunu osobnog odbitka nećete u obzir uzimati sina kojeg više ne možete koristiti kao olakšicu. Prateći do kraja način izračuna, na posljetku bi Vam se trebalo javiti razlika poreza i prireza za uplatu.

U ovom slučaju, Vaš sin  koji je ostvario oporezive primitke od kojih se utvrđuje dohodak, može podnijeti godišnju poreznu prijavu i koristiti osobni odbitak, te će najvjerojatnije ostvariti pravo na povrat poreza. Treba imati na umu da se prilikom dobrovoljne predaje porezne prijave u istoj mora navesti ukupno ostvareni dohodak u poreznom razdoblju.

PITANJE: Od sredine veljače 2013. godine sam polaznica stručnog osposobljavanja za rad bez zasnivanja radnog odnosa. Za to sam dobivala naknadu od Hrvatskog zavoda za zapošljavanje od kn te od srpnja sam dobivala i putne troškove od 1.000,00 kn također od Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Od lipnja mi je i poslodavac odlučio isplaćivati dodatnu naknadu (uz ovu naknadu koju sam dobivala od Hrvatskog zavoda za zapošljavanje) te smo sklopili ugovor o drugom dohotku. Budući da imam pravo na povrat poreza (poslodavac je uredno uplaćivao doprinose i poreze za drugi dohodak, a osobni odbitak nije korišten prilikom obračuna poreza), molim Vas za informaciju da li u DOH obrascu moram navoditi i ovu naknadu koju sam dobivala od Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (naknada + prijevoz) ili navodim samo ovaj drugi dohodak koji sam primala od svojeg poslodavca. Također ako se ova naknada od HZZ-a navodi, molim Vas informaciju gdje ju točno na obrascu navodim.

ODGOVOR: Poštovani, ako se dobrovoljno odlučite na predaju godišnje prijave poreza na dohodak, mišljenja smo da tada morate navesti i naknadu koju ste ostvarili od HZZ i to na stranici 2.  u okviru polja 4.1.1.

Imajte na umu da na razini godine možete koristiti 26.400,00 kuna osobnog odbitka (ukoliko Vam faktor osobnog odbitka 1). Dakle, snažno preporučujemo da izračunate hoće li Vam se predaja prijave isplatiti u vidu povrata poreza prije nego istu predate.

PITANJE: Imam upit vezano za godišnju prijavu poreza na dohodak. Radi se o tome da sam u 2013. g. radila kod dva poslodavca (od 1.1.2013.-31.1.2013. kod jednog, zatim od 1.2.2013.-30.6.2013. kod drugog). Znam da sam stoga obavezna podnijeti poreznu prijavu.

Od 23.4.2013. sam počela koristiti bolovanje vezano za komplikacije u trudnoći. Rodiljni dopust sam počela koristiti 8.6.2013., u međuvremenu je istekao ugovor o radu (30.6.2013.). Do kraja 2013. primala sam rodiljnu naknadu.

ODGOVOR: Zakonski propisi navode da porezni obveznik koji u poreznom razdoblju ostvari dohodak od nesamostalnog rada (plaću ili mirovinu) kod dva ili više poslodavca istodobno u tijeku istog mjeseca mora podnijeti godišnju poreznu prijavu.

Kako razumijemo, Vi niste obvezni predati poreznu prijavu, ali s obzirom na činjenice koje ste naveli, svakako preporučujemo da predate istu jer je vrlo vjerojatno da ostvarite povrat poreza. Naime, naveli ste da ste radili do 30.6. što znači da (ako se niste nakon toga zaposlili kod drugog poslodavca) tada niste koristili svih 12 osobnih odbitaka na koje ima pravo, te je izgledno da ćete predajom porezne prijave ostvariti pravo na povrat (dijela) plaćenog poreza.

Nadalje, što se tiče rodiljne naknade, ista se ne iskazuje u poreznu prijavu, neovisno o tome da li se ista predaje dobrovoljno ili po slili zakona.

Na pitanja odgovarao Mazars Cinotti Consulting

 

Mazars Cinotti Audit, Mazars Cinotti Consulting i Mazars Cinotti Accounting su specijalizirana društva koja počivaju na principima profesionalnosti, te pružanja vrijednosti za novac našim klijentima.

Društva Mazars Cinotti su specijalizirana za pružanje revizijskih, poreznih, financijskih te računovodstveno – knjigovodstvenih usluga. Pokrivamo cijeli spektar usluga s navedenih područja te za iste posjedujemo potrebne licence te višegodišnje međunarodno i domaće iskustvo. Mazars Cinotti društva su članovi Mazars grupe. Mazars je međunarodna, neovisna organizacija specijalizirana u područjima poreza, revizije, računovodstva te pravnog i poslovnog savjetovanja (www.mazars.hr i www.mazars.com).

Tekstovi su informativnog karaktera te se isti ne bi trebali koristi za donošenje poslovnih odluka.

Komentirajte prvi

New Report

Close