‘Koristim porodiljni dopust, moram li naknadu od HZZO-a upisivati u prijavu poreza?’

Autor: Poslovni.hr , 24. veljača 2014. u 12:30
Thinkstock

Poslovni.hr i ove veljače za svoje je čitatelje pripremio specijal Prijava i povrat poreza koji će tijekom cijele veljače pratiti novosti oko prijave i povrata poreza.

Poslovni.hr i ove veljače za svoje je čitatelje pripremio specijal Prijava i povrat poreza koji će tijekom cijele veljače pratiti novosti oko prijave i povrata poreza.

Osim analitičkih članaka i praćenja novosti u ovom segmentu, naši će stručni suradnici odgovarati i na vaša pitanja.

Svoja pitanja možete slati e-mail adresu web@poslovni.hr uz naznaku 'Porezi', a mi ćemo se potruditi da dobijete odgovor koji ćemo objaviti u formi članka.

Sve odgovore na vaša pitanja koje dosad objavili možete pročitati ovdje, a novi set odgovora na pitanja donosimo u nastavku. Na pitanja objavljena niže u tekstu odgovara porezni stručnjak Antonio Prtenjača.

PITANJE 1: Molim Vas da mi kažete imam li pravo na povrat poreza ako u zadnje dvije godine nisam podnijela prijavu za povrat (2012. god i 2011. god).Zanima me mogu li za te dvije godine sada podnijeti prijavu?

ODGOVOR 1: Obzirom da u zadnje dvije godine niste podnijeli porezne prijave, a pretpostavljam niste bili obvezni (???), nakon isteka roka za podnošenje prijave zbog zakonskih opravdanih razloga može se tražiti povrat u prijašnje stanje prema članku 84. Općeg poreznog zakona, ali samo u roku od 3 mjeseca nakon propuštanja radnje i to ako je u tome prije isteka tog roka obveznik bio sprječen višom silom, te je obvezan pritom i izvršiti propuštenu radnju. Vaše pitanje se odnosi na dvije prethodne godine, pa sam mišljenja da sada nemožete podnijeti prijavu. Postoji jedno mišljenje MFIN Porezne uprave koje jasno kaže: „Porezna uprava ne može postupati mimo zakonskih odredbi odnosno poreznom obvezniku omogućiti podnošenje poreznih prijava na dohodak za protekla razdoblja ukoliko za isto ne postoje zakonske osnove.“

PITANJE 2: Prošle godine ušla sam u reprogram poreznog duga kojeg redovito plaćam po zadanim ratama. Spadam u brdsko-planinsku općinu, 2013.godine sam bila na porodiljnom i rodiljnom dopustu do 28.12. kada sam se prijavila na Hrvatski zavod za zapošljavanje, dobivam naknadu za nezaposlene. Ima li pravo na povrat poreza?

ODGOVOR 2: Ne želim prejudicirati, ali obzirom da imate porezni dug, pretpostavio bih da nemate pravo na povrat poreza, nego eventualno prijeboj odnosno umanjenje, ako za to postoji zakonska osova, ali to bih detaljnije volio čuti, pa molim da mi se javite na info(et)poreznaklinika.com.

PITANJE 3:. Pomorac sam na platformi Zagreb-1 zaposlen kod CROSCO Naftni Servisi d.o.o Zagreb.Firma je u vlasništvu platforme koja je pod stranom zastavom Liberije.Uredno prijavljujem ukrcaj-iskrcaj preko Lučke Kapetanije Rijeka. U 2013 god. sam ukupno bio ukrcan na platformi 202 dana. Platforma je cijelu tu godinu bila na remontu u Trogiru. Preko Crosca dobijam plaću i firma uplaćuje sve doprinose (MIO,obavezno zdravstveno osiguranje,porez,prirez itd.). Moje pitanje je: Imam li pravo na povrat poreza?

ODGOVOR 3: Po upitu zaključujem kako ste formalno zaposlenik hrvatske kompanije. Također, shvaćam kako imate status pomorca? Svakako prema Pravilniku o porezu na dohodak (članku 85. Stavak 6.) rezidenti koji kao članovi posade broda u međunarodnoj plovidbi, prema posebnom zakonu, ostvare dohodak od nesamostalnog rada obvezni su svakako podnijeti poreznu prijavu. Nakon što ispunite poreznu prijavu i u nju uključite sve dohotke, osobne odbitke i eventualna oslobođenja, tek onda ćete znati sa sigurnošću imate li pravo na povrat poreza.

PITANJE 4: Pozdrav, radeći prošle godine preko student servisa dobio sam potvrdu o isplaćenim plaćama u iznosu od 33.167 kn pa me zanima imam li na to pravo povrata poreza ?

ODGOVOR 4: U Vašem slučaju ne ostvarujete pravo na povrat poreza, ukoliko je to jedini Vaš dohodak jer se primici do 50.000,00 kn godišnje ne smatraju oporezivim.

PITANJE 5: Prošle godine do 5 mjeseca sam sa biroa primala naknadu za nezaposlene i krajem 6. mjeseca sam se zaposlila i radim još uvijek. Muž je nezaposlen i dvoje djece su na mojoj poreznoj kartici. Trebam li predavati zahtjev za povrat poreza?

ODGOVOR 5: Prema članku 40. stavak 1. Zakona o porezu na dohodak NN 177/04, 73/08, 80/10 , 114/11, 22/12, 144/12, 43/13, 120/13, 125/13, 148/13 Vi niste obvezni podnijeti prijavu poreza na dohodak, ali možete podnijeti ukoliko procijenite da bi mogli imati ekonomsku korist. U nastavku Vam stavljam link na kojem možete naći obrazac prijave poreza da dohodak, (LINK: http://www.erstebank.hr/hr/Gradjanstvo/DOH_obrazac) u kojem možete iskalkulirati uplaćeni porez i prirez, dohodak, uvećanja osobno odbitka i td, pa tek rada potencijalno možete znati imate li pravo na povrat. Ukoliko da, obavezno podnesite prijavu, i očekujte povrat.

PITANJE 6: Od 8. mjeseca 2013. godine koristim porodiljni dopust. U računovodstvu su mi ispunili prijavu za povrat poreza i unijeli podatke o plaći do tog datuma. Zanima me da li trebam pisati i ovu porodiljnu naknadu koju dobivam od HZZO-a koja je isto u visini plaće?

ODGOVOR 6: Navedeno se smatra neoporezivim primitkom te se ne treba unositi primitak od porodiljnih naknada.

Komentirajte prvi

New Report

Close