Koliko na kraju dana ostaje u blagajni?

Autor: Antonio Prtenjača , 29. siječanj 2013. u 20:00
Do sada blagajnički maksimum nije bio propisan, već se to određivalo interno

Ukoliko je na kraju radnog dana utvrđeno kako je primljeni novac u blagajni iznad visine blagajničkog maksimuma, obveznik fiskalizacije ga je dužan uplatiti istoga dana na poslovni žiro račun.

Suprotno očekivanom, jedna od promjena u poslovanju koja su propisana Zakonom o fiskalizaciji u prometu gotovinom je uvođenje blagajničkog maksimuma. Blagajnički maksimum je najveći iznos novca koji smije ostati u blagajni na kraju radnog vremena. Tijekom radnog dana taj se iznos, naravno, smije prekoračiti, ali na kraju dana se višak mora položiti na poslovni račun.

Klasifikacija
Do sada blagajnički maksimum nije bio propisan, već se određivao aktima koji su bili interne prirodne. Sada to više ne vrijedi, jer se zakonskim aktom propisuju nova pravila i to prema klasifikaciji veličine subjekta.Mikrosubjekti malog gospodarstva mogu biti fizičke i pravne osobe koje prosječno godišnje zapošljavaju manje od deset djelatnika, a ostvaruju godišnji prihod u iznosu kunske protuvrijednosti do dva milijuna eura,ili ako imaju ukupnu aktivu ako su obveznici poreza na dobit, odnosno dugotrajnu imovinu ako su obveznici poreza na dohodak, u iznosu kunske protuvrijednosti do dva milijuna eura.Za tu kategoriju (mikrosubjekti) je propisan blagajnički maksimum 10.000 kuna. Malim subjektima malog gospodarstva se podrazumijevaju fizičke i pravne osobe koje ostvaruju godišnji poslovni prihod u iznosu kunske protuvrijednosti do deset milijuna eura, ili imaju ukupnu aktivu ako su obveznici poreza na dobit, odnosno dugotrajnu imovinu ako su obveznici poreza na dohodak, u iznosu kunske protuvrijednosti do deset milijuna eura. Mali subjekti u prosjeku godišnje imaju zaposleno manje od pedeset djelatnika. Blagajnički maksimum za male subjekte  je 30.000 kuna. Srednji subjekti malog gospodarstva su fizičke i pravne osobe čiji su godišnji prosječni broj radnika, ukupni godišnji promet ili zbroj bilance, odnosno dugotrajna imovina veća od svih prethodno navedenih kriterija za male subjekte malog gospodarstva, a njihov je blagajnički maksimum 50.000 kuna.

Iznimke
Postoje i iznimke od tog pravila.  Određeni su obveznici fiskalizacije koji imaju pravo na veći blagajnički maksimum.Radi se o onima koji prelaze mjerila za mala gospodarstva, te onima koji obavljaju mjenjačke poslove. Njima može biti određen blagajnički maksimum do 100.000 kuna. Ukoliko je na kraju radnog dana utvrđeno kako je primljeni novac u blagajni  iznad visine blagajničkog maksimuma, obveznik fiskalizacije ga je dužan uplatiti istoga dana na poslovni žiro račun, a najkasnije idućeg radnog dana na svoj račun otvoren u poslovnoj banci.

Novi zakon

Obveznik kao cjelina

Novim je zakonom blagajnički maksimum određen za obveznike fiskalizacije kao cjelinu, a u okviru tog iznosa obveznik fiskalizacije može odrediti blagajnički maksimum samo svojim organizacijskim dijelovima.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Gdje Vi određujete kategorije poslovnih i pravnih subjekata ? U NJEMAČKOJ?
RUSIJI ?

Kako možete imenom MIKROSUBJEKT , nazvati firmu sa prihodom od 15 MILIJUNA KUNA?
Koliko je uopće takvih koji imaju godišnji prihod u sadašnjim uvjetima iznad 15 MIL?

MALISUBJEKT – 10 MIL EURA..??? Ne, doista se čudim onima koji prepisuju Zakone
iz NJEMAČKE , POLJSKE ILI BRITANIJE , a ne znaju gdje žive !

Vi opet donosite glupe zakone- KAO DA SMO SVI KONZUM !!! Pa, šta Vam je ljudi-
Vi blage veze nemate s praksom maloprodaja. Da imate veze s maloprodajama- i radom
u smjenama u trgovini- tada morate znati nekoliko bitnih činjenica:

1. BLAGANIČKI MINIMUM SE BROJI SVAKI DAN – 3 PUTA ! Zamislite ujutro djelatnika, koji dođe na posao – i mora prebrojiti minimum porto-blagajne
30.000 kuna u SITNIM APOENIMA ! To nema veze sa životom. Pogledajte
Bonitete firmi, i recite mi- koja prosječna trgovina -ima 30.000 kuna
casha -na računu + da mu stoje u blagajni- bez veze ..??? Pa, toliko ipak nismo bogati!

2. Blagajna se broji : A/ UJUTRO kod preuzimanja b/ u 13.00 sati kod
preuzimanja druge smjene C/ NAVEČER- kod zaključenja radnog dana!

3. Prosjek blagajni je različit kod svakog- i sad zamislite- do podneva
da se svi igraju samo sa blagajničkim minimumom…

Što će blagajnički MAKSIMUM- tako velik??? Sve robe i sve usluge- plaćaju
se obavezno putem poslovnih računa. Opet netko skače sam sebi u usta i kroji
stupidan Zakon- jer misli da je pametno napravio ako je omogućio
poduzetniku da u džepu ima 30.000 kuna-gotovine! Pa time samo potičete- plaćanja u cashu – BEZ RAČUNA !

Pa, tko piše ove jadne Propise , zaboga??? Zašto ne konzultirate HUP ?

New Report

Close