Koja roba podliježe plaćanju carine, a koja ne? Evo odgovora

Autor: Antonio Prtenjača , 30. siječanj 2013. u 11:48
Photo: Borna Filic/PIXSELL

Trenutkom unosa na carinsko područje Republike Hrvatske, sva roba podliježe carinskom nadzoru.

Trenutkom unosa na carinsko područje Republike Hrvatske, sva roba podliježe carinskom nadzoru koji je reguliran odredbama Carinskog zakona NN, br. 78/99, 94/99, 117/99, 73/00, 92/01, 47/03, 140/05, 138/06, 60/08, 45/09 i 56/10, te odredbama Uredbe za provedbu Carinskog zakona NN, br. 161/03, 69/06, 5/07, 70/08, 76/09 i 29/11.

Carinsko postupanje se zahtijeva podnošenjem carinske deklaracije za carinski postupak odnosno uporabu robe, pod uvjetom da je podnesena i roba na koju se ta deklaracija odnosi. Pri tome, roba se pri unosu u carinsko područje Republike Hrvatske stavlja u provozni postupak kojim se roba radi carinjenja upućuje odredišnoj carinskoj ispostavi. Roba se tako može staviti u jedan od sljedećih carinskih postupaka ili postupanja, a to su provoz, puštanje robe u slobodni promet ,postupak carinskog skladištenja, postupak unutarnje proizvodnje, postupak preradbe pod carinskim nadzorom, postupak privremenog uvoza, postupak vanjske proizvodnje ili izvoza, odnosno postupak unosa robe u slobodnu zonu.

Osim taksativno navedenog postoje kategorije koje su oslobođene plaćanja carine. Radi se o uzorcima roba koji se smatraju predmetima zanemarivih vrijednosti koji trgovačkim društvima olakšavaju i pospješuju poslovanje. Osim toga, uzorci kao takvi, potencijalnim kupcima proizvoda pokazuju kvalitetu određenog proizvoda u stvarnosti. Uzorci mogu biti svakakvih vrsta i ovise o poslovanju gospodarskog subjekta.

Prema međunarodnoj konvenciji za olakšanje uvoza trgovačkih uzoraka i reklamnog materijala, striktno se ne može razabrati koja je to vrijednost uzorka zanemariva, nego su navedeni bitni uvjeti koji kažu kako uzorak ne smije biti naplatan, mora biti vezan za registriranu djelatnost primatelja, te se uzorak mora učiniti neuporabljivim za prodaju, na način da se stave etikete, plombe ili oznake koje označavaju da se radi o predmetu koji nije za prodaju nego koji služi kao pokazni materijal za prezentaciju i prodaju.Oslobođenje od plaćanja carine ostvaruje se bez podnošenja carinske deklaracije, temeljem pisanoga zahtjeva za korištenjem oslobođenja, uz priloženu gratis fakturu i izjavu da su deklarirani uzorci robe stigli nenaplatno, kao i da imaju namjenu eventualnim budućim narudžbama istovrsne robe koja se planira uvesti na carinsko područje.

Naravno, u pravilima uvijek  postoje i iznimke, pa se carinsko oslobođenje neće primjeniti na uzorke za alkohol i alkoholnih pića ,duhan i duhanske proizvode, ili gorivo, bez obzira u kojem se stanju nalazilo.

Identične uvjete kao i za uzorke imaju i reklamni materijali u koje pripadaju katalozi, cjenici, turistički reklamni materijali, prospekti i slično. Reklamni materijal mora imati jasno naznačeno ime tvrtke čije proizvode prodaje, ili  čije usluge nudi. Predmeti koji se unose u reklamne svrhe i šalju kupcima odnosno strankama bez naplate, oslobođeni su od plaćanja carine uz uvjete da isti nemaju nikakvu stvarnu vrijednost, te da se ne mogu uporabiti ni u koju drugu svrhu osim u reklamnu.

Zanimljiva je i kategorija turističkih reklamnih materijala kojim se smatraju brošure, knjige, turistički vodiči, plakati, fotografije, popisi stranih hotela, i slično. Smije ih izdati privatna ustanova ili turistička agencija, ali pod uvjetom da u tim materijalima se smije biti više od četvrtine privatnih reklama.

Posljednja, ali ne i najmanje bitna kategorija oslobođenja koju ćemo danas spomenuti odnosi se na farmaceutsku industriju odnosno na lijekove i druge medicinske proizvode koji su također oslobođeni carine uz uvjet da se  u cijelosti unište ili potroše u fazi testiranja ili istraživanja. Stoga je obvezno prilikom podnošenja zahtjeva za oslobođenje navesti i vremensko razdoblje unutar kojega će se provesti testiranje ili analiza medicinskog materijala radi omogućavanja nadzora , te onemogućavanja uporabe u druge svrhe osim odobrenih.Za postupanje suprotno dozvoljenom, odredit će se da se proizvod uništi ili  izveze iz države, a u određenim slučajevima se čak i ustupa državi.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Bolji bi bio članak , o BUDUĆEM nadzoru i pregledu roba ulaskom u EU….

New Report

Close