Kako stranke motivirati za mirenje

Autor: Poslovni.hr , 19. travanj 2011. u 22:00

Prije četiri godine na sudovima je započeo projekt sa odličnim preporukama stručnjaka i najviše pozitivne energije dosad

Sudovi su bili preopterećeni i samo je radikalno drugačiji – alternativni pristup je imao šansu. Ovaj projekt je imao i viši cilj – promjenu načina razmišljanja stranaka na sudu pa i prije pokretanja sudskog postupka. Tom projektu su upućene iskrene želje za uspjeh, stavom i djelima i od sudaca i od odvjetnika. Stranke su ga po prirodi stvari trebale prihvatiti objeručke. Dakle ljudski faktor je bio spreman u svakom pogledu.

Nova verzija
Međutim, taj projekt još uvijek ne daje plodove. Sada je došlo vrijeme da rezimiramo što smo pogrešno procijenili i krenemo u brze ispravke. Naravno da nitko nije svoj prvi proizvod izbacio na tržište, a da nije zatim išao u poboljšanja, pa ni Apple ili Microsoft. Međutim, ako se pravodobno ne krene u poboljšanja prijeti opasna sudbina – da se proizvod trajno odbaci.S obzirom na to da stanje u postupcima mirenja nije u uzlaznoj putanji, sada je pravo, možda i krajnje vrijeme, za novu verziju. Prvi problem i ujedno problem zbog kojeg se ne može dalje je – nedovoljan odaziv stranaka. Egzotične su situacije kad bi stranke same zatražile taj postupak, ako su uopće ikad i zatražile.

U postupke su pozivane sporadično, bez strateški osmišljenog trenutka za poziv, načina pozivanja i odabira vrste postupaka. Stranke su se odazivale bez ovlaštenih osoba, bez jasne vizije što očekuju i s neprimjernim stavovima poput “što bi se mirili, nismo posvađani”. Kako postoji stari poznati oblik za alternativu sudskim presudama, a to je sudska nagodba, nije trebalo izmisliti ništa bolje od onog što su već stari Rimljani utvrdili – nagodba. Motiv, odnosno odaziv stranaka može se postići kombinacijom novih stimulacija, ali i sankcija stranaka. Sadašnjim rješenjem stranke su imale jedino činjenicu da će možda time riješiti spor. To nije umijeće zakonodavca jer se to podrazumijeva. Moguće stimulacije mogu biti povrat dijela sudske pristojbe, pravo na ubrzani postupak ako se iscrpi prethodno pokušaj mirenja i slično. Na primjer, SAD i Australija plaćaju i troškove odvjetnicima, koji odmah nakon tužbe “oslobode sud postupka nagodbom”. Oni su zaključili da je to za državni proračun manji trošak.

Jeftinije za državu
Moguće sankcije odbijanju pokušaja nagodbe može biti povećana sudska pristojba i troškova odvjetnika za stranke koje upravo žele sudski postupak kao jedino rješenje. Također, status takvih predmeta kao redovnih, a ne ubrzanih. U svakom slučaju, bilo bi lijepo kad bi za godinu-dvije mogli analizirati zašto velik broj predmeta ide u sudsko nagađanje, a ne postiže se očekivani broj nagodbi. Za sada je jasno: iz malog broja postupaka mirenja, ne može doći do velikog broja sporazumno riješenih slučajeva.

Mićo Ljubenko

Stimulacije

Plaćanje troškova odvjetnicima
Moguće stimulacije mogu biti povrat dijela sudske pristojbe, pravo na ubrzani postupak ako se iscrpi prethodno pokušaj mirenja i slično. Na primjer, SAD i Australija plaćaju i troškove odvjetnicima, koji odmah nakon tužbe “oslobode sud postupka nagodbom”.

Komentirajte prvi

New Report

Close