Kako s ulogom od dvadesetak dolara doći do zarade od stotinu tisuća

Autor: Vesna Sesvečan , 04. studeni 2008. u 20:00

I u doba ekonomskih kriza postoje poslovi koji se mogu uspješno i profitabilno raditi, a koji ne zahtijevaju velik početni kapital, skupe strojeve, skupo školovanje ili skladišta materijala

Direktna prodaja od vrata do vrata, uređivanje okoliša, popravak kompjutora, pisanje softvera, pa čak i odnosi s javnošću, samo su neki od poslova koji se mogu pokrenuti s minimalnim početnim kapitalom.

Direktna prodaja ozbiljan je posao na kojem u SAD-u 14 milijuna neovisnih prodavača godišnje zaradi 30 milijardi dolara, te će tako veliki kozmetički brendovi poput Avona i Mary Kay vrlo rado platiti svoje predstavnike za ovaj unosan posao. Da se pokrene takva vrsta posla, potrebno je uložiti tek nešto novaca u ono osnovno: katalog, brošure, uzorke i blok za zapisivanje narudžbi. Početni ulozi se razlikuju od kompanije do kompanije, pa tako, na primjer, onaj tko želi raditi za kozmetički brend Mary Kay za početni paket proizvoda mora izvojiti od 100 do 200 dolara, no zato od svakog prodanog proizvoda dobije 50 posto. Prodavači koji rade za Home Interiors & Gifts, prodavača dekorativnih proizvoda za kućanstvo, trebaju uložiti od 39 do 129 dolara, a oni koji žele prodavati Avonove proizvode moraju platiti 10 dolara da bi se registrirali kao njihov prodavač. Ostalo je na vještini komunikacije i poznavanju ljudske prirode. Budući poduzetnici mogu uštedjeti mnogo novaca prodavajući uslugu umjesto proizvoda, jer tada ne trebaju nikakvu opremu niti skladišni prostor. Tržište unutarnjeg dizajna u Americi teško je 275 milijardi dolara, pa iako će zasigurno biti pogođeno financijskom krizom i vlasnici neće ulagati velik novac u svoje kuće, ipak će većina njih pokušati uljepšati svoj dom. Za svjedodžbu kvalificiranog dizajnera interijera treba odvojiti 720 dolara, no i to se traži u samo 25 saveznih država.

Budući dizajner također će trebati primjerke zidnih tapeta, boja i tepiha, a svaka od tih zbirki primjera stoji od 35 do 250 dolara. Osim toga, treba nabaviti i program za računovodstvo. Kad je riječ o uslugama, najbolje je izabrati ono što se ljudima ne radi. Dobar primjer za to je uređenje okoliša. Vrtlari i instalateri sustava za navodnjavanje uvijek imaju posla, a da bi počeli s radom, treba im licenca, koja stoji nekoliko stotina dolara. Rabljeni alat može se nabaviti za 1000 do 2000 dolara, a već za 2 do 3 tisuće dolara može se kupiti rabljeni kamionet za prijevoz alata i strojeva. Osim toga, dobro je potrošiti 1000 do 1500 dolara na policu osiguranja. Podučavanja i instrukcije raznih vrsta također su vrlo atraktivni poslovi, a podučavati se može svašta: od joge preko plesa do uređivanja noktiju. Kako upisi u srednje i visoke škole postaju sve teži, tako ima i sve više posla za sve one koji daju instrukcije i pripremaju učenike za upis. U ovom poslu ne treba službeni certifikat, no onaj koji ga ima, u velikoj je prednosti. Da bi se postalo službeni podučavatelj registriran pri National Tutoring Association, mora se dati samo 45 dolara. Posao je najvjerojatnije najlakše početi na internetu. Postoji nekoliko načina da se zaradi novac putem interneta, a za početak je potrebno vrlo malo kapitala. Godišnje održavanje web sajta stoji oko 650 dolara, a još toliko treba dati za dizajn i kodiranje. Koji god posao se započinje, najvažnije je strpljenje. “Ako se nadate da ćete se brzo obogatiti, zaboravite na to. Umjesto da stalno razmišljate o dobiti, radite posao koji volite i trudite se da rastete polako, ali stalno”, objašnjava Richard Stim, koautor knjige “Ja sam u biznisu!”.

Komentirajte prvi

New Report

Close