Kada nakon poreznog nadzora počinje teći zatezna kamata

Autor: Poslovni dnevnik , 16. listopad 2012. u 22:00
Vanja Vargec

Tijekom poreznog nadzora utvrđena nam je razlika porezne obveze na koju je obračunana zatezna kamata. Zanima nas kada počinje teći zatezna kamata: danom nadzora kad je utvrđena nova obveza ili danom kad je porez trebalo platiti?

Plaćanje poreza i kamata po osnovi poreza, uređeno je Općim poreznim zakonom. Prema odredbi članka 116. OPZ-a, na iznos manje ili više plaćenog poreza obračunavaju se i plaćaju kamate u skladu s posebnim propisima, ako OPZ-om nije drukčije uređeno. Valja naglasiti da su za obračun zateznih kamata mjerodavne odredbe Zakona o obveznim odnosima. Kamate se obračunavaju od dana dospijeća porezne obveze. Na iznos dužnih kamata ne obračunavaju se kamate.Stavkom 7. članak 116. OPZ-a izričito je propisano da se, ako se tijekom poreznog nadzora utvrdi razlika porezne obveze, kamata obračunava od dana kad je tu poreznu obvezu porezni obveznik bio dužan platiti.

Sukladno navedenom, ako porezno tijelo inspekcijskim nadzorom utvrdi veću poreznu obvezu od one koju je porezni obveznik prijavio, odnosno koja je bila prijavljena, obračunat će kamatu od dana kad je porezna obveza trebala biti podmirena.Porezno tijelo će na temelju provedenog nadzora, ako utvrdi da postoji osnova za izmjenu porezne obveze, donijeti rješenje u kojem će utvrditi iznos porezne obveze i iznos zateznih kamata, odnosno dan do kojeg su kamate obračunane. Člankom 117. OPZ-a propisano je da se u slučaju odgode naplate poreznog duga, kamata obračunava i za vrijeme trajanja odgode.

Odgovara: V. Vargec, dipl. iur

Komentirajte prvi

New Report

Close