Jeste li spremni za porezni nadzor?

Autor: Poslovni dnevnik , 30. rujan 2014. u 22:01
Važno je pravovremeno poduzeti sve radnje kako bi se identificirali eventualni porezni rizici /FOTOLIA

Menadžerica konzultantske kuće Crowe Horwath poduzetnike uči kako izbjeći probleme.

S obzirom na ekonomsku situaciju i stanje državne blagajne, može se primijetiti da su porezni nadzori i inspekcije postali sve aktualniji.

Posebno su zastupljeni u onim društvima koja još posluju s dobiti, odnosno koja su još dovoljno likvidna da bi se eventualna dodatno utvrđena porezna obveza u tijeku porezne inspekcije mogla u konačnici i naplatiti. Ali isto tako, poreznici su jednako aktivni i kod onih poreznih obveznika koji nemaju zaposlenih, koji imaju česte ispravke poreznih prijava, velike gubitke, kasne s plaćanjem ili predajom poreznih prijava i sl.

Priprema za nadzor
Koji god bili kriteriji za odabir poreznih obveznika za porezni nadzor, kako bi se pravovremeno izbjegli eventualni obračuni dodatne porezne obveze, izuzetno je važno da se porezni obveznici dobro pripreme za potencijalni porezni nadzor. To, prije svega, znači pregled svih značajnih (oporezivih) transakcija evidentiranih u knjigovodstvenim evidencijama poreznog obveznika u razdobljima koja su još uvijek otvorena za porezni nadzor, a to su najmanje zadnje tri godine poslovanja. Takav pregled, prije svega, uključuje ispravnost poreznog tretmana pojedine transakcije, knjigovodstvene dokumentacije (podloge) temeljem koje je transakcija evidentirana kao i njenu formalnu ispravnost.

Poreznici nisu samo zaduženi za provjeru ispravnosti obračuna i plaćanja poreza, već i za provjeru da li su poslovni događaji ispravno evidentirani u knjigovodstvenim evidencijama sukladno računovodstvenim propisima i temeljem vjerodostojnih knjigovodstvenih isprava/podloga. U praksi je čest slučaj da se pojedine transakcije osporavaju samo zbog netočnog knjigovodstvenog evidentiranja odnosno zbog formalne neispravnosti i nepotpunosti knjigovodstvene dokumentacije. Najčešće je to slučaj kod odbitka pretporeza koji se uvijek osporava zbog formalno neispravnih računa (npr. ne sadrže sve obvezne propisane elemente) ili se pak osporavaju ulazni troškovi, tj. korigira porezna osnovica zbog nepostojanja dostatne i potpune podloge i dokaza da su isporuke zaista i izvršene. 

Skupi propusti
Na takvim propustima i nepripremljenosti poreznih obveznika poreznici najviše ubiru sredstava u državni proračun. Također, skupo naplaćuju i pogreške oko pravilnog poreznog tretmana određenih poslovnih događaja, koje porezni obveznici iz neznanja ili neispravnog tumačenja nedorečenih zakonskih propisa, nenamjerno krivo primjenjuju. To su npr. slučajevi oporezivanja PDV-om kompleksnih transakcija sa komitentima iz različitih zemalja članica EU i trećih zemalja, zatim dohodaka isplaćenih inozemnim fizičkim osobama (npr. porezni tretmani izaslanih radnika, u slučaju npr. direktora stranaca koji su izaslani na rad u hrvatsko društvo), primjena tržišnih cijena u transakcijama s povezanim društvima i dr. Isto tako, ovisno o industriji i specifičnosti poslovanja i transakcija koje se pojavljuju u poslovanju, pojedini porezi su poreznicima zanimljiviji od drugih. 

Najčešće mete
Tako su najčešći nadzori obračunavanja i plaćanja poreza na dodanu vrijednost, s obzirom da taj porez najviše sudjeluje u državnom proračunu te je prisutan gotovo kod svih poreznih obveznika i svih transakcija, dok će nadzor poreza na dohodak biti zastupljeniji kod poreznih obveznika koji, osim ugovora o radu sklapaju i druge oblike ugovora, kao npr. ugovore o autorskom djelu i ugovore o djelu (npr. novinski nakladnici). Također se vrlo često provjerava i obračunavanje poreza na dobit sa stajališta provjere opravdanosti troškova i ispravnog tretmana porezno priznatih odnosno nepriznatih troškova, a sve češće su i kontrole obračuna svih vrsta poreza odjednom za jedno određeno razdoblje.Zaključno, porezni nadzori se ne mogu predvidjeti, ali se svakako mogu očekivati. Zato je važno na vrijeme poduzeti sve radnje kako bi se identificirali eventualni porezni rizici od utvrđivanja dodatnih poreznih obveza u poreznim inspekcijama i izbjegle skupe zatezne kamate i prekršajne kazne koje su u tom slučaju neminovne.

Napomene

Pripremite se na vrijeme

Na vrijeme treba prekontrolirati sve transakcije i dokumentaciju iz prošlih poreznih razdoblja te utvrditi da li su u svim segmentima zadovoljeni porezni propisi i zahtjevi Porezne uprave te, ukoliko je moguće, sve te nedostatke ukloniti. Osim toga, važno je znati i komunicirati sa poreznim inspektorima u tijeku samog poreznog nadzora te dobro poznavati njihova, ali i svoja prava i obveze, a kako bi se već u tijeku samog poreznog postupka mogle spriječiti eventualni nesporazumi. Upravo zbog toga, kao i činjenice da su porezni obveznici suočeni s vrlo čestim izmjenama poreznih propisa, koje je zbog nedorečenosti teško ispravno tumačiti i primijeniti, preporučljivo je za porezne preglede i nadzore konzultirati porezne stručnjake.

Jasmina Kajtezović, menadžerica u poreznom odjelu konzultantske tvrtke Crowe Horwath

Komentirajte prvi

New Report

Close