Jeste li primijetili da su šefovi gotovo uvijek krivi ljudi?

Autor: Poslovni.hr , 01. svibanj 2015. u 16:04
Foto: Thinkstock

Istraživanje je pokazalo da velike tvrtke konstantno promoviraju krive ljude, ali to se može spriječiti

Jeste li ikad dali otkaz zato da biste pobjegli od lošeg šefa? Ako ste odgovorili potvrdno, vjerojatno radite u većoj kompaniji, jer Gallupovo istraživanje pokazalo je da je jedan od dvojice američkih radnika u nekom trenutku u karijeri imao osjećaj da mora donijeti tešku odluku zbog nemogućeg šefa. Prilično smo sigurni da ni u Hrvatskoj situacija nije bitno drugačija.

Ono što je istraživanje nazvano 'State of the American Manager: Analytics and Advice for Leaders' pokazalo jest da velike organizacije stalno iznova na rukovodeće pozicije stavljaju krive ljude, za što na kraju plaćaju lošim ukupnim postignućima, piše Express.

Ali Gallup je također otkrio po čemu se najbolji šefovi razlikuju od drugih – što je zaista dubok uvid u talent, motivaciju i rad šefova zbog kojih radnici žele ostati, čak i kad situacija nije bajna. Fast Company izdvojio je pet najzanimljivijih otkrića:

1. Većina šefova nije za poziciju na kojoj se nalazi

Vjerojatno je najvažnije otkriće i zaključak istraživanja da previše tvrtki koristi lošu metodologiju kad izabire ljude za vodeće pozicije. Ono u čemu griješe jest da zapošljavanje i promaknuća temelje na zaposlenikovom prijašnjem iskustvu, pa ga nagrađuju dajući mu potpuno novu ulogu. A u 80 posto slučajeva, ta im se odluka obije u glavu, jer to što ste bili uspješni na svojoj prethodnoj poziciji uopće ne znači da ćete biti jednako dobri na novoj. Dapače, gotovo nikad se ne preklapaju iste potrebne vještine.

Gallupovo istraživanje napominje da kod većine poslodavaca povišica dolazi s promaknućem, umjesto da se osmisle drugačiji načini kako povećati plaću i doći do prestiža, ne samo prebacivanjem na višu, tj. potpuno drugačiju poziciju.

Ostala otkrića pročitajte ovdje.

Komentari (1)
Pogledajte sve

zato jer se ne odgajaju, niti prepoznaju tzv. transformational leaderi a za to je odgovorna HR struka

http://en.wikipedia.org/wiki/Transformational_leadership

New Report

Close