Izbjegnite pogreške koje vas mogu stajati posla

Autor: Marta Duić , 02. srpanj 2015. u 10:14
Slanje šturog životopisa u kojem nije navedeno relevantno radno iskustvo neće vas dovesti na razgovor za posao/FOTOLIA

Ako se niste dovoljno pripremili za razgovor, nemojte to reći naglas pred osobom koja odlučuje hoće li vas zaposliti ili ne, jedan je od savjeta.

U vrijeme kada je potraga za poslom mnogima sastavni dio svakodnevice nemalo je onih koji kontinuirano apliciraju za slobodna radna mjesta, a nikako ih ne uspijevaju dobiti.

Naravno da je u velikom broju slučajeva razlog tomu prevelika konkurencija u ovo krizno doba na tržištu rada, ali ponekad si i oni koji posao traže nepotrebno otežavaju. Dokazuje to i analiza portala MojPosao koji je upravo objavio popis najčešćih grešaka osoba koje se javljaju na njihove oglase kao i savjete kako ih izbjeći.

"Potraga za poslom zna biti iscrpljujuća. Iz tog razloga donosimo naše iskustvo potrage za odgovarajućim zaposlenicima", poručuju s MojPosao.hr-a i napominju da su  nedavno smo za potrebe svog i EduCentar portala imali više otvorenih pozicija za rad u različitim odjelima tvrtke. Nakon više od 300 pregledanih prijava i gotovo 20 odrađenih razgovora u zadnja tri mjeseca želja im je podijeliti s korisnicima nekoliko savjeta važnih prilikom prijave i razgovora za posao.

Prijave na oglas
"Pročitajte oglas pažljivo i s razumijevanjem, a poželjno je da navedeno učinite i nekoliko puta. Time ćete izbjeći mogućnost da u prijavi navedete kako se primjerice veselite radu s inozemnim klijentima, a u oglasu je navedeno da ćete surađivati isključivo s domaćim klijentima", prvi je savjet. U drugom se preporučuje da se na često priložene upitnike ne odgovara brzopleto. "Razmislite prije odgovora jer upravo vas taj trenutak nepažnje može eliminirat" napominju dodajući da je upitnike za posao na MojPosao i EduCentar portalu prošlo je oko polovice kandidata što dokazuje da se na jednostavnim pitanjima zbog manjka koncentracije može lako poskliznuti.  

"Čitajući poslane dokumente primijetili smo velik broj pravopisnih i gramatičkih greški, a u oglasima za posao naglasak je stavljen na visoku razinu pismenosti" kažu stručnjaci portala. Savjetuju i da kandidat uvijek dobro razmisli što bi poslodavac sve trebao znati o njemu kao potencijalnom zaposleniku. Slanje šturog životopisa u kojem nije navedeno relevantno radno iskustvo neće vas, uvjeravaju, dovesti na razgovor za posao. Uz to, apeliraju na kandidate da uvijek dodatno provjere  dokumente koje šaljete uz prijavu. "Slanje molbe naslovljene na konkurenciju ili za sasvim drugu poziciju govori da niste posvetili dovoljno pažnje prijavi i da ne pazite na detalje".

Razgovor za posao
Znalo se, kažu, dogoditi da se, nakon što su dogovorili intervjue sa željenim kandidatima, neki nisu pojavili. To učini čak 20% pozvanih kandidata. "Nedolazak nije problem, problem je ako niste javili da nećete doći. Kako biste se vi osjećali da dođete na razgovor, a poslodavac se ne pojavi bez objašnjenja. Uvijek pazite na dojam koji ostavljate i nemojte se zaboraviti javiti ako ste se predomislili", poručuju s MojPosao.hr-a. I na kraju kažu da je zlatno pravilo pripreme za razgovor proučiti čime se tvrtka bavi i još jednom pročitati oglas za posao na koji ste se prijavili. "Ako se možda niste dovoljno pripremili za razgovor, nemojte to reći naglas pred osobom koja odlučuje hoće li vas zaposliti ili ne".

Komentari (1)
Pogledajte sve

New Report

Close