Iskustvo i vještine polako postaju važniji od diplome

Autor: Majda Žujo , 23. listopad 2013. u 22:01
Oko 29 posto ispitanih smatra kako im je edukacija malo pomogla/FOTOLIA

Poslodavcima su najvažnije dobre komunikacijske i prezentacijske vještine, vještine vođenja projekata te osobni razvoj.

Kada je neformalna edukacija u pitanju, poslodavci i posloprimci očito imaju podvojena mišljenja.

 

71posto

poslodavaca dodatnu edukaciju smatra važanom pri zapošljavanju

Poslodavci sve manje pozornosti obraćaju na formalno obrazovanje. Važnije su im iskustvo i vještine od papira, dok oni koji traže posao još uvijek smatraju da im je "diploma" glavna prednost u konkuriranju za određenu poziciju.Tom temom bavili su se i sudionici okruglog stola "Strateška edukacija: europska poslovna osobna – kojom poslodavci, posloprimci i edukativne ustanove postižu rezultate" gdje su predstavljeni su rezultati Istraživanja o edukativnim potrebama i ponudi profesionalne edukacije  Hrvatskoj. 

 

Buhač

Mladima nedostaje proaktivnosti i motiviranosti jer ih školski sustav ne priprema za poduzetništvo

Dodana vrijednost
Prema tom istraživanju, dodatna edukacija sve više utječe na odluku poslodavaca o tome hoće li zaposliti ili odbiti nekog kandidata. Dok je u 2012. za 65 posto poslodavaca dodatna edukacija bila kriterij koji je umjereno utjecao na odluku u zapošljavanju, u 2013. godini njihov je udio porastao na 71 posto. Unatoč tome, kod posloprimaca je zabilježen tropostotni pad pohađanja nekog oblika dodatne edukacije te se u 2013. dodatno educiralo 65 posto posloprimacaMeđu njima 26 posto smatra da im je to izrazito pomoglo u obavljanju radnih zadataka.

Skoro trećina ispitanika smatra pak da su im neke edukacije bile korisne, no 29 posto ispitanih smatra kako im je edukacija malo pomogla. Sličnu procjenu dali su i poslodavci – njih 27 posto smatra kako je edukacija izrazito pomogla njihovim zaposlenicima, dok ih petina smatra da je malo pomogla. Kao što su pokazala istraživanja prijašnjih godina, najviše poslodavaca smatra da su njihovim zaposlenicima prvenstveno potrebne dobre komunikacijske i prezentacijske vještine. Posloprimci, s druge strane, nisu pretjerano zainteresirani educirati se na tim područjima pa ih je tek 40 posto to izdvojilo kao područja svog interesa.Osim komunikacijskih i prezentacijskih vještina, poslodavcima su važne i vještine vođenja projekata te osobni razvoj.

 

65posto

posloprimaca pohađalo je neki oblik dodatne edukacije u 2013.

Čak polovica poslodavca smatra da je njihovim zaposlenicima potrebna ta vrsta edukacije, dok je interes za nju izrazilo svega tridesedak posto posloprimaca. Osim toga, polovicima je važno i usavršavanje iz područja menadžmenta, no toga je svjesna tek četvrtina posloprimaca.No, i kriza je uvelike smanjila potražnju za dodatnim usavršavanjem. Većina ustanova koje pružaju edukacijske usluge osjetila je manjak potražnje za edukacijom, ali i sve veću konkurenciju na tom tržištu. Zato je, da bi se prilagodili novim uvjetima, gotovo 70 posto edukativnih ustanova bilo primorano prilagoditi cijene, ali i same programe. 

 

63posto

poslodavaca od zaposlenika očekuje dobre komunikcijske vještine

Kriv je sustav
U svakom slučaju, sudionici okruglog stola složili su se da je potrebno 'preodgojiti' radnu snagu jer 'upisivanje' znanja u radnu knjižicu ne nosi više istu težinu kao prije 10, 20 godina budući da se danas okruženja brzo mijenjanju.  "Hrvatski školski sustav obrazuje mlade da rade za nekog dok strani obrazovani sustavi pripremaju mlade za poduzetništvo. Nedostaje nam proaktivnosti i motiviranosti", poručila je Ljiljana Buhač, stručno- pedagoška voditeljica Poslovnog učilišta Supera. Okrugli stol organizirali su portal EduCentar, Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih te Cotrugli Business School. 

Komentari (4)
Pogledajte sve

Jobs, Einstein, Gates, da ne nabrajam dalje. Znanje kazes, ha? Ili mozda poslusnost?
[/quote]

Iznimke koje potvrđuju pravilo! 1/1000000

Netko tko ne može završiti faks zasigurno i minimalno ima problema sa samorganizacijom, a da ne govorimo o drugim stvarima. Da li će nam se društvo bazirati na znanju i pravednosti ili prodavanju priča? Raja voli ovo drugo…

Jobs, Einstein, Gates, da ne nabrajam dalje. Znanje kazes, ha? Ili mozda poslusnost?

Ha,ha koja demagogija vjerojatno motivirana željom da, u organiziranom neredu koji vlada, svi neopravdano imamo iste šanse! Netko tko ne može završiti faks zasigurno i minimalno ima problema sa samorganizacijom, a da ne govorimo o drugim stvarima. Da li će nam se društvo bazirati na znanju i pravednosti ili prodavanju priča? Raja voli ovo drugo…

Uvijek je to tako u drustvu:
-u kojem je skolstvo lose
-skolski programi zastarjeli
-direktori/vlasnici poslovno nepismeni

New Report

Close