Imate inozemnu mirovinu? Evo što trebate znati

Autor: Antonio Prtenjača , 18. lipanj 2014. u 10:42
Thinkstock

Osobe koje primaju inozemnu mirovinu, često ukazuju na problem dvostrukog oporezivanja, te spore procedure eventualnog povrata.

Osobe koje primaju inozemnu mirovinu, često ukazuju na problem dvostrukog oporezivanja, te spore procedure eventualnog povrata.

Za potrebe ove teme ćemo kao oslonac uzeti mišljenje Porezne uprave o poreznom tretmanu talijanske mirovine Klasa:050-01/13-01/108; Ur. Br. 513-07-21-11/13-02 od 18.prosinca.2013. godine.

​Izbjegavanje međunarodnog dvostrukog oporezivanja slučaju kada se radi o hrvatsko-talijanskim odnosima se uređuje“ Ugovorom o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja porezima na dohodak i sprječavanju izbjegavanja plaćanja poreza“ (NN, MU 10/2000) koji je u primjeni od 1.siječnja 2010. godine. Ugovor se sastoji od 30 članaka i pripadajućeg Protokola.

Što se tiče mirovina, člankom 18. stavak.1 Ugovora propisano je da se mirovine i druga slična primanja, mirovine i druga slična primanja isplaćena rezidentu države ugovornice, po osnovi njegovog prijašnjeg nesamostalnog rada, oporezuju se samo u toj državi, osim ako drugačije nije propisano člankom 19. stavak 2.

Članak 18. stavak 2. propisuje da se odredbe stavka 1. neće primjenjivati ako primatelj dohotka, u skladu s propisima države čiji je rezident, ne podliježe oporezivanju toga dohotka. U tom slučaju, takvi dohoci mogu se oporezivati u onoj državi u kojoj su nastali.

Nadalje, u sljedećem članku tj članku 19 uređuje se u tri stavka državna služba. Članak 19. stavak 2., podstavak a i b u odnosu na članak 18. predstavljaju lex specialis („posebni“ propis koji nadjačava „opći“). Predmetnim člankom uređene su mirovine koje isplaćuje država ugovornica, njeno političko ili administrativno područje ili jedinica lokalne (regionalne) samouprave ili uprave, za službu koju je ta fizička osoba obavljala za tu državu, njeno područje ili tijelo. Dakle radi se o mirovinama koje su ostvarene na temelju rada u državnoj službi.

Nadalje, u članku 23. stavak 3. „Ugovora“ propisan je način uklanjanja dvostrukog oporezivanja u Republici Hrvatskoj na sljedeći način:

U slučaju Italije:

„Ako rezident Italije posjeduje dijelove dohotka koji su oporezivi u Hrvatskoj, Italija može, prilikom određivanja svojeg poreza na dohodak navedenog u članku 2. ovog Ugovora, obuhvatiti osnovicom, na koju se obračunavaju ovi porezi, spomenute dijelove dohotka, osim ako određene odredbe ovog Ugovora ne zahtijevaju drugačije.

U tom će slučaju Italija odbiti od tako obračunatog poreza, porez na dohodak plaćen u Hrvatskoj, i to samo onaj iznos koji ne prelazi proporcionalni dio navedenog talijanskog poreza koji uključuje taj dio dohotka naspram ukupnom dohotku.

Međutim, odbitak se neće odobriti ako taj dio dohotka na zahtjev njegovog primatelja podliježe u Italiji konačnom porezu zadržanom na izvoru u skladu s talijanskim propisima.“

U slučaju Hrvatske:

„Kada rezident Hrvatske ostvaruje dohodak koji, u skladu s odredbama ovog Ugovora, može biti oporezivan u Italiji, Hrvatska će tom rezidentu odobriti odbitak od poreza na taj dohodak, u iznosu koji je jednak porezu na dohodak plaćenom u Italiji.

U tom slučaju takav odbitak ne smije prelaziti onaj dio poreza na dohodak koji je utvrđen prije odbitka, a koji se pripisuje dohotku koji može biti oporezivan u Italiji.“

Ako se radi o mirovini koja proizlazi iz zaposlenja, te se primjenjuju odredbe članka 18. Ugovora propisano je da se mirovine i druga slična primanja, isplaćene rezidentu Republike Hrvatske, po osnovi njegovog prijašnjega rada oporezuju samo u Republici Hrvatskoj.

Nadalje, RH je obavijestila Italiju o činjenici da od 01.03.2012. RH oporezuje mirovine hrvatskih rezidenata koje su ostvarene u Italiji te je talijansko porezno tijelo navedenim datumom trebalo prestati obračunavati porez na mirovinu hrvatskih rezidenata.

Ako je došlo do dvostrukog oporezivanja, porez plaćen u Italiji može se uračunati u ukupnu godišnju obvezu pri podnošenju porezne prijave u Republici Hrvatskoj. Na taj način bi se trebalo odnosno moglo izvršiti uklanjanje nastalog dvostrukog oporezivanja. također, hrvatski rezidenti koji primaju mirovinu iz Italije trebali bi obavijestiti Poreznu upravu RH kako bi se kroz postupak zajedničkog dogovaranja riješilo pitanje dvostrukog oporezivanja.

Komentirajte prvi

New Report

Close