Grčka je nekad bila snažna, Apple šala, a Zuckerberg bez fakulteta

Autor: Poslovni.hr , 18. listopad 2012. u 14:46
Mark Zuckerberg (Epa)

Ako ste investitor, ovih devet pravila uvijek biste trebali imati na umu.

Portal The Motley Fool namijenjen je investitorima i svima koji to žele postati, a nedavno su objavili devet pravila koja bi investitori uvijek trebali imati na umu. Evo koja su.

1. Devet od deset financijaša s kojima poslujete nema dobre namjere

Wall Street je magnet za najpametnije financijske stručnjake koji dolaze s najboljih sveučilišta diljem svijeta. Oni na Wall Street dolaze s jednim jedinim ciljem – da bi zaradili. Stoga nemojte se zavaravati kako su tu radi efikasne alokacije svjetskog kapitala. To su priče za malu djecu. Stoga prilikom poslovanja s drugim financijašima uvijek budite na oprezu i dobro preispitajte nečije namjere prije nego mu date svoje povjerenje, savjetuje portal.

2. Nemojte pokušavati predvidjeti budućnost

Grčka je  u prošlosti bila snažna država, Rusi su bankrotirali, barel nafte koštao je samo 13 dolara, Apple je nekad bio šala, Zuckerberg bez fakulteta…Ovo su samo neke od činjenica koje se danas čine nevjerojatnima, a prije samo nekoliko godina bile su stvarne. Povijest se mijenja i dolaze drukčija vremena, a promjene su sve dinamičnije. Dakle, ono što vrijedi danas, već sutra može postati stvar prošlosti pa se nemojte ni truditi predviđati budućnost. Usredotočite se na sadašnjost, prilagodite se okolini i pokušajte iz nje izvući najviše što možete.

3. Štednja je ponekad važnija od ulaganja

Možete povući pametne investicijske poteze, no ukoliko nemate sredstva koja ćete investirati sav je trud uzaludan. Stoga, svaki mjesec malo stavite 'na stranu' i na kraju godine bit ćete iznenađeni koliko ste uštedjeli, savjetuju na portalu. Velik broj investitora previše svog vremena troši na traženje načina kako najbolje investirati te ostvariti što veći povrat na investicije, umjesto da dio te energije ulože u štednju. Ovaj savjet osobito vrijedi za mlade investitore.

4. Usredotočite se samo na najvažnije vijesti

Dobro promislite koje su vam stvari relevantne te obratite pažnju samo na one vijesti koje imaju veze s tim stvarima, sve ostalo je nebitno. Količina novosti kojima nas mediji svakodnevno zatrpavaju postaje sve veća pa se vrlo lako izgubiti u toj 'šumi informacija'. Fokusirajte se samo na one najvažnije.

5. Emocionalna inteligencija je bitna

Jedan od najpoznatijih svjetskih investitora Warren Buffett rekao je kako investicije nisu igra u kojoj pobjeđuju momci s većim kvocijentom inteligencije. Uspješni su investitori oni koji znaju svoje granice, ostaju smireni i u najstresnijim situacijama, disciplinirani su te znaju kako pravilno rasporediti svoj novac.

6. Razgovarajte o novcu

Investiranje nije nimalo lagan posao. Ponekad može biti iznimno stresno. Mnogi su investitori ljuti, nervozni, uzbuđeni, uplašeni  i pod utjecajem svih tih emocija moraju donositi važne poslovne odluke. Portal stoga savjetuje da prije donošenja važnih investicijskih odluka porazgovarate s drugom osobom. Može to biti prijatelj, savjetnik ili neki drugi investitor, no važno je podijeliti svoje strahove i reći kako se osjećate. U najgorem slučaju možete dobiti beskorisne savjete koje ćete ignorirati. S druge strane, tuđe mišljenje i perspektiva mogu biti od velike koristi.

7. Većina je financijskih problema uzrokovana dugovima

Prihodi i bogatstvo nisu toliko snažno povezani kao što ljudi često misle. Naime, ono što je važnije je kako raspolažete vlastitim novcem. Možete imati vrlo visoke prihode, no ako ih ne rasporedite pametno to može biti pogubno za vas i vašu financijsku situaciju.

8. Ne živite na staroj slavi

Najgore što investitor može učiniti jest da se oslanja na dobre izvedbe iz prošlosti, navode na portalu. Naime, kao što je ranije spomenuto, vremena se dinamično mijenjaju pa dionice koje su jučer donosile ogromne zarade već sutra mogu završiti u debelim minusima. Savjetuju kupnju dionica koje se danas prodaju po atraktivnim cijenama, čija situacija vam je kristalno jasna i koje imaju konkurentsku prednost.

9. Savršeno investiranje ne postoji

Investiranje je rizičan posao, a loše se stvari događaju povremeno i svim vrstama imovine. Industrije se suočavaju sa promjenama, tržišta se kolebaju, preferencije se mijenjaju. U današnjem je financijskom svijetu sigurno samo jedno – ništa nije sigurno. Diverzifikacija, otvoren um i sposobnost ignoriranja besmislenih informacija ključne su za ostvarivanje uspjeha i postizanje pozitivnih rezultata.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Vrlo dobar opis promjene parametara koji bi trebali naši investitori primijeniti na ZSE.

Makar dok imate ovaako transparentne Uprave kao što je npr. Podravka onda je teško bilo što predvidjeti.

odličan članak!

New Report

Close