Gotovinski krediti su brzi i jednostavni, ali vas mogu odvesti u dužničko ropstvo

Foto: Dubravka Petric/PIXSELL Foto: Dubravka Petric/PIXSELL

Nenamjenski, odnosno gotovinski krediti su u prosjeku s najvećom kamatnom stopom, odnosno najvećim troškom na kraju, objašnjava financijski stručnjak Zoran Balija.

Gotovinski krediti posljednjih godina nezaustavljivo rastu, brzi su, laki i jednostavni, no postoji druga strana. Oni su zapravo - najskuplji. Mogu vas spasiti od duga, ali i odvesti vas u dužničko ropstvo.

- Pojedinac ne prolazi kroz sveobuhvatnu procjenu kreditne sposobnosti. Ti isti gotovinski krediti se oglašavaju na raznorazne načine, kao povoljni, brzi u sekundu, minutu, pa dolazimo do toga da pojedine institucije na instagramu, koristeći pojedince, oglašavaju takve kredite - kaže doc. dr. sc. Andrea Lučić s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu za HRT.

- U svakom slučaju nenamjenski, odnosno gotovinski krediti su u prosjeku s najvećom kamatnom stopom, odnosno najvećim troškom na kraju. Situacija je takva da oni traju relativno kratko vrijeme, pa nas onda zavaravaju da ćemo vratiti nešto manje, ali kada bi gledali u postotku onda su to najskuplji krediti koji postoje trenutno na tržištu - objašnjava financijski stručnjak Zoran Balija.

Mjesečni iznosi otplate su razmjerno mali pa dužnike ne zabrinjava što će u dužničkom odnosu biti i više od 10 godina. Zbog rasta gotovinskih kredita mnogi se pribojavaju crnih scenarija, a HNB je zato bankama preporučio da za gotovinske kredite imaju iste kriterije kao i za stambene.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!