Gotovinski krediti su brzi i jednostavni, ali vas mogu odvesti u dužničko ropstvo

Autor: VLM , 06. svibanj 2019. u 11:38
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL

Nenamjenski, odnosno gotovinski krediti su u prosjeku s najvećom kamatnom stopom, odnosno najvećim troškom na kraju, objašnjava financijski stručnjak Zoran Balija.

Gotovinski krediti posljednjih godina nezaustavljivo rastu, brzi su, laki i jednostavni, no postoji druga strana. Oni su zapravo – najskuplji. Mogu vas spasiti od duga, ali i odvesti vas u dužničko ropstvo.

– Pojedinac ne prolazi kroz sveobuhvatnu procjenu kreditne sposobnosti. Ti isti gotovinski krediti se oglašavaju na raznorazne načine, kao povoljni, brzi u sekundu, minutu, pa dolazimo do toga da pojedine institucije na instagramu, koristeći pojedince, oglašavaju takve kredite – kaže doc. dr. sc. Andrea Lučić s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu za HRT.

– U svakom slučaju nenamjenski, odnosno gotovinski krediti su u prosjeku s najvećom kamatnom stopom, odnosno najvećim troškom na kraju. Situacija je takva da oni traju relativno kratko vrijeme, pa nas onda zavaravaju da ćemo vratiti nešto manje, ali kada bi gledali u postotku onda su to najskuplji krediti koji postoje trenutno na tržištu – objašnjava financijski stručnjak Zoran Balija.

Mjesečni iznosi otplate su razmjerno mali pa dužnike ne zabrinjava što će u dužničkom odnosu biti i više od 10 godina. Zbog rasta gotovinskih kredita mnogi se pribojavaju crnih scenarija, a HNB je zato bankama preporučio da za gotovinske kredite imaju iste kriterije kao i za stambene.

Komentirajte prvi

New Report

Close