Evo što sve trebate učiniti da bi vam klima u autu radila što bolje

Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Servis klima-uređaja treba obavljati barem svake dvije godine, ako je sve u redu s klimatizacijskim sustavom, a po potrebi i češće.

Klima-uređaj u automobilu jedni koriste tek nekoliko mjeseci u godini, drugi čitavo vrijeme. No, u ljetnim je mjesecima svima svakodnevno u pogonu. Kad je riječ o ulasku u automobil uzavreo na suncu, klima-uređaj spasonosno je rješenje. No, često ga uzimamo zdravo za gotovo, dijelom i zbog toga što ga u hladnijem dijelu godine rijetko koristimo.

Mnogi vozači ne obavljaju redovito servisiranje tog danas obveznog dijela automobila. Kao i druge sustave u autu, i klima-uređaj treba redovito provjeravati i servisirati kako ne bi otkazao. A to se, dakako, najčešće događa ljeti - kad nam je najpotrebniji, piše Večernji list.

Servis klima-uređaja treba obavljati barem svake dvije godine, ako je sve u redu s klimatizacijskim sustavom, a po potrebi i češće. 

U redovan servis klima-uređaja spada čišćenje ventilacijskih kanala pri čemu se klima-uređaj spaja na poseban stroj koji iz sustava izvlači preostali rashladni plin i ulje.

Zatim se izvlači vlaga i provjerava nepropusnost sustava te se potom u sustav vraća pročišćen plin i ulje, a po potrebi se vrši dopuna sustava novim plinom i uljem. Po potrebi se plinu kod punjenja dodaje i kontrastno sredstvo radi olakšane detekcije eventualnih oštećenja i otkrivanja mogućih mjesta curenja plina iz sustava. Uređaj dodaje onoliko plina i ulja koliko je tvornički propisano za određen tip vozila jer je pravilna količina plina i ulja jako bitna za ispravan rad sustava.

Više o temi pročitajte ovdje.

Komentari (1)
  • ivan50
    ivan50 14:28 18.6.2017.

    Ovo je extra ,,inteligentan,, clanak ,pogotovo za one koji se imalo kuze u AC.Odmah trcim u servis da mi se obavi pregled i ciscenje.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!