Agresivni šefovi tvrtkama nanose financijsku štetu

Autor: Ozren Podnar , 30. studeni 2010. u 22:00

Bolje financijske rezultate postižu nadređeni koji su svjesni svojih nedostataka i koji imaju razvijenije komunikacijske vještine

Agresivni šefovi koji ulijevaju strah u kosti i tjeraju podređene na ostvarivanje rezultata pod svaku cijenu financijski štete poduzeću, pokazalo je zajedničko istraživanje agencije Green Peak Partners i sveučilišta Cornell. Bolje financijske rezultate postižu nadređeni koji su svjesni svojih nedostataka i koji imaju razvijenije komunikacijske vještine.

Goniči robova
Prema J. P. Flaumu, jednom od čelnika Green Peak Partnersa, rezultati istraživanja osporavaju uobičajenu predodžbu o “goničima robova” kao uspješnim rukovoditeljima koji kompaniji donose korist. Istraživanje na 72 visokorangirana menadžera u američkim poduzećima otkriva da se nasilnost u rukovođenju podudara s niskim financijskim postignućima i slabim korištenjem talentiranih zaposlenika. Što šef posjeduje više nasilničkih osobina poput bahatosti, izravnosti, nestrpljivosti i tvrdoglavosti, to je manje kompetentan, manje sposoban za strateško razmišljanje i manje cijenjen među podređenima. Poslodavci bi trebali na vodeće pozicije postavljati samokritične, a ne umišljene pojedince. Što je rukovoditelj svjesniji svojih stvarnih osobina, uključujući mane, to je uspješniji u međuljudskim odnosima i u ostvarivanju financijskih ciljeva. Također svjesniji menadžeri sposobniji su angažirati kvalitetne radnike koji su dobri na onim područjima na kojima rukovoditelj zaostaje. Iduće zanimljivo otkriće jest povezanost broja kompanija u kojima je menadžer radio s njegovim komunikacijskim vještinama: u što je više organizacija pojedinac radio, to su slabiji njegovi međuljudski odnosi. “Učestalost promjena radnih mjesta pokazatelj je neuklapanja u radnu sredinu”, tumači J. P. Flaum. “Oni koji brzo napuštaju poduzeća nemaju uvid u loše rezultate svog rada jer odu prije nego što posljedice postanu vidljive.” Poslovni psiholog i kolumnist Scott Eblin opisao je još nekoliko obilježja koja krase štetne rukovoditelje. Oni koji nastoje vladati strahom služe se s nekoliko tipičnih taktika namijenjenih držanju podređenih u pokornosti.

Miješanje u posao
Menadžer tiranin miješa se u svaki detalj rada zaposlenika i eksplodira od bijesa kad netko povuče neki potez, a da prethodno nije dobio njegovo odobrenje. Drži osoblje u neizvjesnosti glede svojih planova, očekivanja i raspoloženju. Zaogrne se velom tajnovitosti i navodi podređene da nagađaju što zapravo želi. Gonič robova ne trpi one koji mu nude savjete ili dolaze s pritužbama. Ako mu tko dođe s konstruktivnim prijedlogom, strašni mu menadžer odmah navede barem tri razloga zašto je prijedlog neprihvatljiv.

Odmazda
Još gore prolaze oni koji mu donose nepovoljne vijesti jer će im pretpostavljeni riječima, tonom i gestikulacijom dati do znanja da ne želi čuti ružnu istinu. Nakon nekoliko takvih iskustava malo će se koji podređeni uopće usuditi obratiti se takvom šefu iz bilo kojeg razloga, no i takva taktika uključuje opasnost odmazde zbog “propusta u priopćavanju činjenica bitnih za posao”.

Ponižavanje

Šale s podređenima
Utjerivač straha zna biti i duhovit utoliko što voli zbijati šale s podređenima, bilo o njihovim sposobnostima, kašnjenju plaće ili nesigurnosti njihova radnog mjesta. Tko im kriv što ne shvaćaju šalu? Zaposlenici koji su u strahu od takvog šefa često prešutno prihvaćaju takvu razinu komunikacije, što “goniču robova” daje inspiraciju za novo ponižavanje svojih zaposlenika.

Komentirajte prvi

New Report

Close