9 osnovnih pravila ulaganja u dionice

Autor: Poslovni.hr , 01. lipanj 2016. u 10:16
Foto: Thinkstock

Promjene na tržištu događaju se svakodnevno, no uz ovih 9 pravila bit će vam lakše zadržati ‘hladnu glavu’.

Financijski stručnjaci slažu se da je ulaganje jedan od najboljih način za obogatiti se ili, ako ništa drugo, zaraditi malo novca sa strane. Ako ste u poziciji da si možete priuštiti 'igranje' dionicama, piše Express.hr, stručnjaci upozoravaju da je to uvijek rizik, no postoji nekoliko pravila koja vam mogu olakšati odluku.

Uložite novac isključivo ako vam neće dugo trebati 

Kada je riječ o investiranju, ništa nije zajamčeno. Mogli bi zaraditi novac, ali i izgubiti ga. Ako će vam u skoroj budućnosti trebati pristup velikim iznosima gotovine, nemojte ulagati.

"Uložite novac samo ako ga nećete morati dirati dugi niz godina. Ako nemate takvog novca, nemojte kupovati dionice", kaže Andrew Tobias, financijski stručnjak.

Ne stavljajte vremensko ograničenje na vašu investiciju

Ljudi se obično klone tržišta kada je ekonomija u lošem stanju i vraćaju se kada se stvari poprave, objasnio je Tobias. Međutim, upravo kada tržište izgleda najgore, mogu se pojaviti najbolje prilike za vaše ulaganje. 

Ukratko, nemojte se uzbuđivati ako vam situacija na tržištu izgleda dobro, i nemojte paničariti ako stvari izgledaju loše. Tržište je takvo da se često mijenja, zato budite strpljivi. 

Ulažite povremeno, ne sve odjednom

Umjesto da kupite stotine dionica kada ste uvjereni da će njena vrijednost narasti, uložite dio vaše plaće svaki mjesec. 

Financijski stručnjaci ne savjetuju da odjednom uložite sav vaš novac, već tijekom vremena polagano ulažite jer je to ključ financijske sigurnosti. 

Ostala pravila pročitajte ovdje.

Komentirajte prvi

New Report

Close