7 činjenica koje će vam objasniti što znači biti ugostitelj u Hrvatskoj

Autor: Filip Jelić , 09. travanj 2013. u 12:30
Ilustracija; Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Iako se ugostiteljska djelatnost mnogima čini jednostavnom, obveze vođenja raznih evidencija te obračuni poreza čine ju kompleksnom. No, neka vas to ne obesrabri da se okušate u toj, prije svega, zanimljivoj branši.

Iako se ugostiteljska djelatnost mnogima čini jednostavnom, obveze vođenja raznih evidencija te obračuni poreza čine ju kompleksnom. No, neka vas to ne obesrabri da se okušate u toj, prije svega, zanimljivoj branši. U članku donosimo pregled osnovnih informacija koje će vam pomoći u razumijevanju ugostiteljstva kao gospodarske djelatnosti. 

1. Svaki ugostitelj dužan je osigurati evidenciju o nabavi i utrošku materijala te utvrditi normative za proizvode (usluge) koje prodaje. Usluge u ugostiteljstvu moraju se pružati sukladno utvrđenim normativima.  Knjiga o evidenciji materijala također je dio evidencije, a o njenom sadržaju i obliku odlučuje ugostitelj samostalno. Jednako tako, nužno je voditi i evidenciju o gotovinskom prometu na mjestu ostvarivanja prometa. Prema čl.56. st.5. Općeg poreznog zakona, takva evidencija u svakom trenutku mora biti dostupna poreznom tijelu.

2. Novi Zakon o fiskalizaciji svim poduzetnicima koji svoje usluge i proizvode naplaćuju u gotovu novcu (pa tako i ugostiteljima) malo je proširio ranije spomenutu obvezu vođenja evidencije o gotovinskom prometu te je nametnuo obvezu svakodnevnog sastavljanja blagajničkog izvještaja iz kojeg su vidljive sve uplate i isplate u gotovu novcu. *Ukoliko porezni nadzor utvrdi da na kraju dana u blagajni imate više gotovog novca od blagajaničkog maksimuma kaznit će vas novčanom kaznom od 10.000,00 kn do 500.000,00 kn te odgovornu osobu novčanom kaznom od 1.000,00 do 50.000,00 kn.

3. Prema Zakonu u ugostiteljstvu, ugostitelji moraju u prostoru u kojem obavljaju djelatnost osigurati i na vidljivom mjestu držati Knjigu žalbi (OPREZ!! „Knjiga žalbe“ nije ispravan naziv) čiji je sadržaj, oblik i način vođenja propisan. Naziv knjige „Knjiga žalbi“ mora biti upisan zlatnom folijom na vanjskoj strani prednje korice knjige (više o propisanom izgledu knjige pročitajte u Narodnim novinama 5/08). Ukoliko gost upiše primjedbu u Knjigu žalbi, ugostitelj je dužan u roku od 5 dana izjavljenu primjedbu dostaviti Državnom inspektoratu, a u roku od 15 dana od dana kada je primjedba nastala, na istu i odgovoriti.

4. Obračun poreza: ukoliko ste u sutavu poreza na dodanu vrijednost tada je u cijeni koju naplaćujete za pruženu ugostiteljsku uslugu sadržan PDV, ali i porez na potrošnju koji se obračunava na alkoholna pića (vinjak, rakija i žestoka pića), prirodna vina, specijalna vina, pivo i bezalkoholna pića. Obveza obračunavanja spomenutog poreza proizlazi iz Zakona o financiranju jedinica lokalne uprave i samouprave, a stopa poreza na potrošnju može biti najviše 3%.

5. Ono što je mnoge ugostitelje razveselilo u posljednje vrijeme je smanjenje stope PDV-a u ugostiteljstvu na 10% za pružanje određenih usluga. Tako snižena stopa odnosi se na usluge pripremanja hrane i obavljanje usluga prehrane u ugostiteljskim objektima te na pripremanje i usluživanje bezalkoholnih pića i napitaka, vina i piva. Alkoholna pića te pića dobivena vrenjem kao i neki međuproizvodi i dalje se oporezuju stopom od 25%.

6. Kod izračuna PDV-a i poreza na potrošnju koristimo preračunate stope PDV-a i poreza na potrošnju. Preračunate stope možemo izračunati na slijedeći  način: Preračunata stopa PDV-a i poreza na potrošnju = (Stopa (PDV ili potrošnja) x  100 ) / (stopa PDV-a +  stopa poreza na potrošnju + 100)

– Preračunata stopa PDV-a od 25 % u ugostiteljskoj djelatnosti iznosi 19,53% kada se obračunava porez na potrošnju od 3 %

– Preračunata stopa poreza na potrošnju (kada je PDV 25 %) za stopu od 3% iznosi 2,343%

– Preračunata stopa PDV-a od 10% u ugostiteljskoj djelatnosti iznosi 8,849% kada se obračunava porez na potrošnju od 3%.

–  Preračunata stopa poreza na potrošnju (kada je PDV 10 %) za stopu od 3% iznosi 2,654%

– U dijelu ugostiteljske djelatnosti gdje se primjenjuje samo stopa PDV-a od 10% (npr. kava, čaj i drugi napitci) preračunata stopa iznosi 9,0909%.

– Kod ugostitelja koji nisu u sustavu PDV-a preračunata stopa poreza na potrošnju uznosi 2,91 %, a izračunava se na sljedeći način:

(Stopa poreza na potrošnju x 100)/( 100 + stopa poreza na potrošnju)

7.  Evidencija prihoda u ugostiteljstvu. Osim evidencije materijala te obračunavanja poreza bitno je pravilno evidentirati prihode u ugostiteljstvu. Prihodi se najčešće evidentiraju na temelju dnevnih ili mjesečnih izvještaja o prometu. Troškove nabave utrošenih namirnica ili materijala na kraju godine s računa troškova selimo na rashode, a njima sučeljavamo prihode. Ostvarena razlika predstavlja zaradu tj. ugostiteljsku maržu. 

Autor članka Filip Jelić stručnjak je koji radi za tvrtku Fidestum

Komentari (5)
Pogledajte sve

Još kad treba pratit paralelno šta se radi na crno šta na bilo. Eh… to je još dupli zayeb na sve ovo.

Šalu na stranu, nije nimalo lak posao. Bio sam u tim vodama kao konobar, ali i kao voditelj restorana i stvarno tu ima posla. Od 1.5. do 1.10. niko nema pauze, rad punom paron, a da ne spominjem nabavu i obračunavanja pusta. Pa bit jednin okon budan po cijele dane, hoće li doć inspekcija neće li, fali li išta na lageru… Ali, definitivno, na kraju lita kad se vide svi prihodi kad radnici dobiju bonuse, bogami svi su i više nego sritni i zadovoljni. Jedini minus je šta živin 5m od mora, a u litu sam zadnji put uživa kad sam imao 12 godina

Joj, ti to banaliziraš do bola….. niti radim u ljekarni ko farmaceut, niti u birtiji ko konobar…….
Žallim…što te poslove ne radim ko svi zaposleni od 7-14.30…i da odem doma..odmarati se……sa svim
pravima …..iz zakona o radu…neprekinuti godišnji 12 dana.godišnje -mozak na pašu cca 30 dana..
slobodni vikendi, jedan dan u tjednu…kad radiš 5 sati u nedljelju…redovita plaća…sve pogodnosti
oko bolovanja.. miran porodiljski dopust …itd.itd…plaćeni svi doprinosi kako je rekao sindikat….i sl…
Ko je meni sindikat. ? HUP….. nesposobnjakovići…NIsu do sada ničin zaštiti svoje članove.

Probala sam…… to je posao za malu djecu…

miami je dokazala:

To je isto , raditi u birtiji ili u ljekarni.

Probala sam…… to je posao za malu djecu…Kakve tu imaš odgovornosti…plaćaš dobavljača.
nabaviš robu gdje hoćeš…platiš radnike, sezonske, studente…….riješiš godišnji,

oni sami prate sanitarne preglede., sami prate kad ide na godišnji….čekaju plaću …sretni su
s poslom koji rade……imaš osoblja koliko hoćeš ako si pošten poslodavac …..gdje je problem?

New Report

Close