6 ‘sitnica’ na koje biste trebali obratiti pozornost prilikom pisanja životopisa

Autor: Poslovni.hr , 05. studeni 2014. u 12:40
Thinkstock

Napisali ste životopis i mislite da je savršen. Možda bi bilo bolje da ipak još jednom provjerite.

Napisali ste životopis i mislite da je savršen. Možda bi bilo bolje da ipak još jednom provjerite, jer je uvijek moguć neki propust koji nije vidljiv na prvi pogled. Portal Levo donosi pregled nekoliko pogrešaka koje ljudi često čine u svojim životopisima, a kojih možda uopće nisu svjesni.

Evo koji su ukratko savjeti portala:

Izbjegavajte kratice

Izbjegavajte navođenje kratica u svom životopisu jer to sugerira da ste – lijeni. Drugim riječima, izbacite iz životopisa izraze "itd.", "etc." i slično.

Izbjegavajte generičke fraze

Mnogi, primjerice, na kraj životopisa navode izraz "Reference šaljem na zahtjev". Takve i slične tvrdnje su suvišne jer se one ustvari podrazumijevaju.

Budite konzistentni

Budite konzistentni u svemu. Ako odlučite u dokumentu podebljati nazive svojih prethodnih poslodavaca, provjerite jeste li to napravili kod svih. Ako ćete pak sve svoje dosadašnje pozicije istaknuti ukošenim slovima, pazite da vam neka ne promakne.

Izbjegavajte navođenje previše ili premalo informacija

Ne preporučuje se navoditi iskustvo koje nije nimalo relevantno za oglašenu poziciju. Vrijedi naravno i obrnuto. Ako ste volontirali na poslu koje je relevantno za radno mjesto, ili ste član neke sektorske organizacije, svakako to naglasite. Pritom imajte na umu da sve treba stati na jednu stranicu životopisa.

Izbjegavajte nepotrebnu interpunkciju

Ovo se prvenstveno odnosi na slučaj kada nabrajate svoja iskustva i reference. Ako pritom ne koristite cjelovite rečenice, već nabrajate iskustva u sažetom obliku jedno ispod drugog, točke vam nisu potrebne (ovdje pogledajte primjer).

Obratite pažnju na glagolska vremena

Ovo je pogreška koja se može dogoditi kod navođenja prethodnih radnih iskustava. Ukratko, ako više ne radite za određenog poslodavca, koristite prošlo vrijeme.  

Komentirajte prvi

New Report

Close