5 stvari bez kojih nikako ne kupujte novi, ali ni rabljeni automobil

Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Dosta elemenata koja se tada nalazila 'u rubrici' dodatne opreme, s vremenom je postala standardnom.

Početkom 2000-ih većina je automobila dolazila “s volanom i pedalama”, a za sve ostalo morali ste nadoplatiti. Danas je priča drugačija i dosta elemenata koja se tada nalazila 'u rubrici' dodatne opreme, s vremenom je postala standardnom.

Ako kupujete novi ili rabljeni automobil, pobrinite se da on posjeduje ovih pet stvari, piše Dnevnik.hr.

1. Klima-uređaj
Danas je postalo teško zamisliti novi automobil bez klimatizacijskog uređaja, a već i bolje opremljeni kompakti posjeduju i automatske klime. 

2. Barem 4 zračna jastuka

Zračni jastuci s nama su već desetljećima, a danas velik broj automobila svih klasa i kategorija dolazi s mnoštvom serijski ugrađenih zračnih jastuka. Dok su se nekoć doplaćivali suvozački jastuci, danas je minimum 4 zračna jastuka.

3. ISOFIX
Sigurnost djece trebala bi nam biti važnija čak i od naše vlastite sigurnosti, a osnova je toga u automobilu korištenje odgovarajuće dječje sjedalice. Ako je koristite, najbolje je da ima ISOFIX-ov sustav pričvršćivanja. Osim što je najsigurniji, vrlo je praktičan za montažu i demontažu.

4. ESP
Kao što se ABS u posljednjih desetak godina probio na popis serijske opreme svakog novog automobila, tako bi se uskoro trebalo dogoditi i s elektronskim programom stabilnosti. U svakom slučaju, može biti vrlo koristan u nepovoljnim uvjetima na cesti i nepredviđenim situacijama. 

5. Parking-senzori
Senzori za parkiranje opcija su koja u gradu značajno olakšava život i svakodnevne radnje. Ako se često parkirate u gužvi bit će vam od velike koristi, posebno ako vam je automobil straga nepregledan. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve