5 strahova koji mogu uništiti vašu karijeru

Autor: Poslovni.hr , 02. rujan 2014. u 16:09
Foto: Thinkstock

Postoje razne vrste strahova koji mogu ugroziti poslovnu karijeru odustajanjem od željenih ciljeva zbog emocionalnih barijera.

Postoje razne vrste strahova koji mogu ugroziti poslovnu karijeru tako da se odustane od željenih ciljeva zbog emocionalnih barijera koje se čine nepremostive.

Bernad Marr, poznati autor poslovnih tematika na LinkedInu objavio je koji bi strahovi mogli opasno ugroziti karijeru, ali i kako ih pobijediti:

1. Strah od javnog nastupa
Ako imate istinski strah od javnih nastupa znači da ćete izbjegavati projekte koji zahtijevaju javna obraćanja i govore. Ovaj strah može vas odrediti u životnom pozivu, a kako bi ga pobijedili postoje mnogi načini, a tu su ponajprije radionice i tečajevi. Kao u i mnogim drugim stvarima, što više vježbate, to će vam jačati samopouzdanje.

2. Strah od neuspjeha
Strah od neuspjeha kod svakoga se drugačije manifestira. Dok jedni izbjegavaju projekte u kojima je "stopa mogućeg neuspjeha" visoka, drugi se bore s perfekcionizmom ili sabotažom protiv samog sebe. Jedan od načina kako se riješiti straha od neuspjeha je definirati najgori mogući scenarij koji čak i da se dogodi na kraju nije tako strašan.

3. Strah od uspjeha
Iako se možda čini čudno, ali strah od uspjeha također može dosta kočiti u karijeri. Baš kao i kod straha od neuspjeha, prilikom straha od uspjeha izbjegavat ćete izazove te ugroziti vlastite ciljeve. Sve će to dovesti do umanjivanja vlastitih vrijednosti i postignuća, a vjerovat ćete da čak iako postignete uspjeh, nećete ga uspjeti zadržati. Rješenje protiv ovog straha leži u samokontroli: ako se primjerice bojite da će uspjeh od vas "tražiti" da radite non-stop, zacrtajte si da vaš rad prestaje u 19h i da imate svaku nedjelju slobodnu.

4. Strah od donošenja odluka
Ne samo da se bore s donošenjem krivih, mnogo ljudi se bore s donošenjem bilo kakvih odluka, i ne vide razliku između pogreške i krive odluke. Primjerice, ulazak u poslovni odnos s pogrešnom osobom je pogreška, ali ostanak u takvom odnosu kriva je odluka. Jednom kada shvatite ovu razliku dozvolit ćete si praviti greške jer je to svima dozvoljeno. Sljedeći puta intuicija će vam pomoći da donesete pravu odluku.

5. Strah od promjene
Mnogi su u potrazi za promjenom na poslu, a kada ona dođe osjećaju strah. Prirodno je osjećati određeni strah, ali je važno da vas on kompletno ne preuzme. Prihvaćajući promjene i prihvaćajući strah prvi je korak napretku. Naglasak stavite na komunikaciju: ispitujte, izrazite svoje strahove i pitajte kako se drugi osjećaju. Nakon toga se uključite, budite informirani o tome što se događa i pokušajte zadržati pozitivan stav.

Komentirajte prvi

New Report

Close