4 savjeta o poslu koje je možda bolje ignorirati

Autor: Poslovni.hr , 12. rujan 2014. u 11:32
Foto: Thinkstock

Kako godine prolaze tako i neki savjeti postaju zastarjeli i jednom riječju – beskorisni.

Postoje mnogi savjeti za koje se smatraju da bi vam mogli pomoći u karijeri, a vrlo često dolaze od raznih stručnjaka, menadžera, šefova, kao i roditelja. 

Kako piše Fistful of talent, savjeti su vrlo često tradicionalni i isti, no kako godine prolaze tako i neki savjeti postaju zastarjeli.

Pogledajmo koja su to četiri savjeta prema portalu Fistful of talent koja je možda bolje ignorirati:

1. Radite ono što volite
Iako je ovo savjet koji se može čuti na svakom koraku, radi se o groznom savjetu. Pitate se zašto? Osim vrlo rijetkih i sretnih, radeći ono što volite je brzi put ka siromaštvu i frustraciji, a to znači da ćete uskoro i zamrziti to što ste "voljeli". Stoga razmislite želite li postati siromašni glazbenik, biciklist ili pak planinar.  Mnogo bolji savjet glasi: Nemojte ostati na poslu koji mrzite duže vrijeme.

2. Nikada vi nemojte predočiti prvu ponudu
Vrlo često, kada se dogovara visina plaće na određenom poslu, naveliko se savjetuje da bi prvo poslodavac trebao ponudu staviti na stol. No istraživanja su pokazala da osoba koja postavi prvu ponudu ima kontrolu nad pregovorima, naravno ako na početku ne krenete s nekom ludom i iracionalnom cifrom. Situacija je slična tenisu – onaj koji je na servisu određuje tempo igre, a vi ste taj koji želi servirati.

3. Savjeti vezani za format, font, kvalitetu papira životopisa
Nekad je doista bila važna fizička pojavnost papirnatog životopisa.  No danas je 2014. godina i dosta je bilo savjeta, tekstova i tema o tome kako životopis treba izgledati.

4. Trebate barem godinu dana ostati na novoj poziciji (iako je ne volite)
Ovakav savjet vjerojatno dolazi od strane roditelja koji su u svoje vrijeme radili 20-ak i više godina u istoj tvrtki. Danas su drugačija vremena. Ljudi ostaju duže u uredima i ako duge radne sate provodite na poslu koji vas čini nesretnim, bolje je istražiti postoje li možda druge opcije i prilike.

Komentirajte prvi

New Report

Close