3 profilne pogreške koje mogu ubiti vaše šanse za dobivanje posla

Autor: Poslovni.hr , 09. lipanj 2019. u 11:49
Foto: Getty Images

Traženje profesionalnog posla kad ga prije nikad niste imali, može se činiti teškim.

Zato će nedavno diplomirani studenti htjeti iskoristiti sve dostupne alate u svoju korist, počevši s LinkedIn profilom.

Prema stručnjakinji za karijeru LinkedIna Blair Decembrele, trenutno je na platformi otprilike 20 milijuna radnih mjesta, a novo zapošljavanje se događa svakih osam sekundi.

"To znači da sada ima puno mogućnosti", rekla je za CNBC.

Decembrele je navela tri uobičajene pogreške u profilu LinkedIna koje lako mogu uništiti šanse za tek diplomirane tražitelje posla:

1. Izostavljanje bitnih informacija

Vaš LinkedIn profil, kaže Decembrele, jednak je "vašem prvom dojmu u profesionalnom svijetu", tako da je važno da ne izostavljate osnovne informacije koje daju kontekst poslodavcu o tome tko ste. To uključuje odgovarajuću sliku profila, ime vaše škole, vaš glavni predmet i detalje o klubovima ili volontiranju u kojima ste sudjelovali.

"Stručnjaci koji su naveli škole koje su pohađali imali su 10 puta više pregleda od onih koji to nisu učinili", rekla je Decembrele. "Osim toga, profili s fotografijom imaju 21 puta više prikaza od onih koji nemaju.".

Međutim, upozorila je da loša fotografija može biti jednako štetna kao i nijedna fotografija. "Ako ste ljubitelj mačaka, ovo nije mjesto za dijeljenje fotografija vaše mačke", upozorila je. "Stvarno se pobrinite da odaberete fotografiju koja je jasna, sažeta i ima profesionalni kontekst – pa čak preporučujem da stojite ispred bijele pozadine i pazite da ste središnja točka fotografije.".

2. Pisanje preblagog sažetka

Uz navođenje iskustva stažiranja i volontiranja, Decembrele je navela da je važno ne previdjeti vrijednost detaljnog sažetka koji objašnjava vašu pozadinu i ciljeve.

“U vašem profilu ima mjesta gdje možete iznijeti svoja iskustva i opisati što radite. No, sažetak je izvrsna prilika da opišete vrstu uloge koju tražite i tko ste kao profesionalac.".

Preporučila je da u sažetku upotrijebite 40 riječi ili više kako biste povećali izglede za pojavljivanje u pretraživanjima.

3. Propuštanje da se obavijesti regrutere na to što tražite

Profil LinkedIn možete postaviti tako da bude jasno da tražite posao. "To nekako pokreće traženje posla bez da zapravo morate tražiti posao", navela je Decembrele.

Da biste postavili ovu značajku, kliknite na "Postavke i privatnost" i pomaknite se na Postavke traženja posla. Odaberite "da" pod stavkom "Neka regruteri znaju da ste otvoreni za mogućnosti.". To će omogućiti regruterima da vide vašu lokaciju, iskustvo prethodnog radnog mjesta i vrstu posla koji tražite, kako bi mogli doprijeti do vas s ponudama.

"To se također uklapa u preporuke [LinkedIn] za posao", kaže Decembrele. "Što više znamo što tražite, to više možemo personalizirati te preporuke i donijeti vam pravi posao.".

Traženje posla može biti stresno. No, Decemebrele preporučuje da nedavno diplomirani studenti “zadrže jednostavnost” i istaknu jedinstvena iskustva koja donose na stol.

"Budite stvarno kristalno jasni", kaže ona. "Ne morate dodavati mnogo žargona svom profilu."

Komentirajte prvi

New Report

Close