10 stvari koje ne biste trebali govoriti svom šefu

Autor: Poslovni.hr , 18. rujan 2014. u 12:00
Foto: Thinkstock

Imate li šefa koji vas razumije i cijeni na osobnoj razini, možda vam ovi savjeti neće trebati.

Kako je svako radno okružje drugačije, tako se šef od šefa poprilično razlikuje. Imate li šefa koji vas razumije i cijeni na osobnoj razini, možda vam ovi savjeti neće trebati.

No, niste li te sreće pa imate "krutog" šefa kojega zanima isključivo produktivnost, ovih bi mu 10 stvari koje prenosi Salary.com trebali izbjegavati govoriti:

10. Noćni život
Bilo da se radi o čitanju dječjih priča vašim najdražima ili pak tulumima do kasno u noć, vaš šef ne treba znati koje su vaše aktivnosti noću. Osim ako noću ne radite.

9. Vjeroispovjest
Kako je vjera stvar osobnog izbora, ne bi njome trebali vikati na sva zvona. Ako ste vjerski fanatik, posao nije mjesto na kojem ćete pronaći publiku za obraćanje.

8. Političko opredjeljenje
Političke rasprave najčešće ne vode nigdje, a iznositi svoja opredjeljenja pred šefom itekako može biti kontraproduktivno.

7. Zarada bračnog druga
Šefu je najbolje ne spominjati primanja vaše bolje polovice. Ako je vaš bračni drug primjerice direktor tvrtke, šef bi vam mogao otkazati promaknuće jer ste "dovoljno situirani".

6. Radite još jedan posao
Mnogo ljudi radi dodatne poslove, a to bi trebala ostati njihova privatna stvar. Međutim, mnoge tvrtke imaju uređena prava oko rada izvan redovnog posla i određene restrikcije, pa treba i o tome voditi računa.

5. Seksualna orijentacija
Još jedna osobna stvar koju ne trebate isticati. Daleko od toga da se trebate sramiti toga, ali tko vam se sviđa, s kime živite i koji su vaši planovi na ovom polju nema nikakve veze s vašim radnim zadaćama.

4. Situacija u kojoj živite
Živite li s roditeljima, sami ili u bračnoj zajednici, zadržite to za sebe. Ako previše otkrijete ovaj aspekt svog života, mogli bi biti izvrgnuti raznim prosudbama i kritikama.

3. Mentalno zdravlje
Ako osjećate depresiju, tjeskobu ili anksioznost, svakako potražite stručnu pomoć, ali te informacije je bolje držati podalje od šefa jer bi on mogao razviti određene predrasude. Morate otići ranije s posla zbog posjeta psihoterapeutu? Neka šef misli kako idete doktoru.

2. Pojedine fizičke bolesti
Ako vam je potrebna ergonomska stolica zbog bolova u leđima, vaš šef bi vam je trebao osigurati. No, ako imate neke kronične tegobe s kojima se nosite duže vrijeme, možda je bolje da to ostane privatna stvar. Naravno, druga je priča ako je riječ o ozbiljnijim stanjima koja ugrožavaju vašu sigurnost ili zbog kojih ćete dulje vrijeme morati izostati s posla.

1. Ono što vama šef nije rekao
U razmjeni informacija, ako vam šef kaže neku informaciju o sebi, smatrajte da mu i vi možete otkriti taj dio sebe. A ista stvar je u suprotnom slučaju – ako je nešto povjerljivo, i vi budite takvi. Također, na društvenim mrežama ograničite pristup privatnim informacijama koje ne želite otkriti šefu ili kolegama.

Komentirajte prvi

New Report

Close