Živi laboratorij za testiranje rješenja urbanih problema

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 20. lipanj 2017. u 22:01
Stanovništvo Singapura već je relativno dobro obučeno u računalnim vještinama što će olakšati implementaciju nebrojenih modula unutar Smart Nationa /FOTOLIA

Pomoću pametnih rješenja moći će se nadzirati količina utrošene energije, proizvodnja otpada te količina potrošene vode čime će se riješiti krucijalni problemi grada.

Singapur, danas  jedna od najbogatijih i najprominentnijih zemalja u svijetu, uskoro bi zahvaljujući nastojanjima i ulaganjima mogao postati prvim potpuno pametnim gradom na svijetu. Prije nekoliko godina, točnije tri, ta su nastojanja objedinjena u projekt nazvan Smart Nation. Kako piše portal Engadget, radi se o ambicioznom zahvatu transformacije grada, kvalitete života građana i funkcioniranja gradskih vlasti nabolje i to u skladu s prednostima digitalnog doba.

Inače, mreža optičkih vlakana već se proteže čitavim otokom, omogućavajući tako brz pristup internetu svakom domu i uredu. Uz to, na dvoje građana već dolaze tri pametna uređaja, pa je za Singapur došlo vrijeme za sljedeći veliki korak koji će ih dovesti do statusa zemlje pametnih tehnologija i inovacije.  Inicijativa Smart Nation Singapur bi mogla zapravo pretvoriti u živući laboratorij ili neku vrstu igrališta za testiranje pametnih rješenja na urbanim problemima. Dio tog plana mreža je senzora postavljenih diljem otoka koji bi singapurskim službama trebale olakšati rješavanje najvećih problema na ovom iznimno gusto naseljenom području. Kako sami kažu, singapurska vlada vjeruje kako će projekt Smart Nation ne samo poboljšati kvalitetu života, stvoriti ekonomske nove prilike i izgraditi blisku zajednicu, već život u Singapuru promijeniti iz temelja. 

 

3 pametna

uređaja na dvoje građana statistički je prosjek danas u Singapuru

Jeftinije i kvalitetnije liječenje
U kreiranju Smart Nationa pet je područja definirano kao ona od posebne važnosti kojima je nužno poboljšanje – prijevoz, dom i okoliš, povećanje produktivnosti poslovanja, zdravlje i briga o osobama starije životne dobi te usluge javnog sektora. Što se tiče konkretnih primjera, primjenom Smart Nation rješenja nastalih u partnerstvu s privatnim tvrtkama vlasti će moći mjeriti i nadzirati količinu utrošene energije, proizvodnju otpada te količine potrošene vode. To su krucijalni problemi s kojima se ovaj grad – država suočava jer svake godine, zbog nedostatka vlastitih izvora uslijed povećane urbanizacije, uvoze još desetke milijardi galona vode iz susjedne Malezije. Također, kao i brojne druge razvijene zemlje, i Singapur je suočen sa sve starijim stanovništvom i troškovima njihova liječenja.

Kada je u pitanju zdravstvena zaštita, Smart Nation je različitim inovativnim modelima liječenja i brige usmjeren na smanjenje i tog tereta.  U posljednje dvije godine testiran je kućni sustav brige za starije osobe, odnosno program koji koristi senzore na vratima i sobama za praćenje kretanja. Ako postoji nedostatak aktivnosti ili sustav otkrije neki drugi incident, njegovatelj, bilo da je član obitelji ili profesionalac, upozoren je istog časa. Zahvaljujući prikupljenim podacima, svaki će liječnik imati uvid u zdravstveno stanje i povijest bolesti bilo kojeg pacijenta te će time uvelike biti olakšana komunikacija bilo koje zdravstvene ustanove i onih kojima njihova pomoć treba. Scientific America piše da i takvom okruženju nije teško zamisliti situaciju u kojoj se, recimo, osobe s pretrpljenim moždanim udarom oporavljaju u udobnosti svojih domova, gdje senzori utemeljeni na IoT tehnologijama (tzv. internetu stvari) prate vitalne znakove i upozoravaju skrbnike kada nešto otkriju. 

Zaštita podataka
Govoreći o problemu prijevoza i velikih gradskih gužvi, instalirani senzori će slati podatke s identificiranih problematičnih područja te na osnovu istih formulirati jednostavna, efektna i ekonomski najisplativija rješenja. S obzirom na to da se u Singapuru planira postavljanje impresivnog broja senzora koji će generirati isto tako impresivnu količinu podataka pojavila se i zabrinutost oko zaštite istih. Međunarodni stručnjaci, s druge strane, vide veliku vrijednost takva obujma generiranih podataka jer se oni mogu integrirati s tehnologijom te u konačnici izgraditi ekosustav za praćenje, primjerice, zdravlja.

S takvim bi se resursima, kažu, moglo predvidjeti i pratiti izbijanje epidemija gripe i drugih bolesti, pojašnjava Scientific America. Kod takvih je oprečnih stajališta, dakle, nužno razviti visoku razinu povjerenja, transparentnosti i otvorenosti, a singapurski su dužnosnici obećali angažirati nezavisne sigurnosne konzultante za reviziju modula sustava Smart Nation. Time bi se zajamčila privatnost informacija koje nisu adekvatne ili nužne za funkcioniranje grada. Još se jedan prateći trend razvija jednako ubrzano kao i koncept pametnog grada, a to su studijski programi i različiti obrazovni moduli usmjereni u područje cyber sigurnosti za koji se odlučuje sve veći broj mladih budućih stručnjaka. 

 

1,3 milijuna

nadzornih kamera postavljeno je na području grada

Poticanje inovacija
Osim toga, vlada se nada povratku i privlačenju znanstvenika iz područja tehnologije koji žive u inozemstvu natrag u Singapur kako bi zajedničkim snagama razvijali projekte unutar Smart Nationa. Vlada će uz sve navedeno, stoji na službenim stranicama inicijative i projekta Smart Nation, staviti na raspolaganje infrastrukturu, prilagoditi javne politike te sustavno raditi na poticanju inovacija, dok će se istovremeno stvoriti i prostor za eksperimentiranje. Jedan od faktora koji će, naglašavaju analitički tekstovi posvećeni razvoju singapurskog koncepta pametnog grada, olakšati implementaciju nebrojenih modula unutar Smart Nationa jest činjenica da je singapursko stanovništvo već relativno dobro obučeno u računalnim vještinama, i to mahom zbog obrazovnog sustava koji nudi obuku na svim razinama u matematici, znanosti i inženjerstvu. 

Komentirajte prvi

New Report

Close