Zašto novi Windowsi u nazivu imaju brojku 10 umjesto 9?

Autor: Poslovni.hr , 03. listopad 2014. u 12:19
YouTube screenshot /Microsoft

Microsoft je mnoge iznenadio ovog tjedna kada je objavio da će se nova inačica njegovog operativnog sustava zvati Windows 10 umjesto Windows 9.

Microsoft je mnoge iznenadio ovog tjedna kada je objavio da će se nova inačica njegovog operativnog sustava zvati Windows 10 umjesto Windows 9, kako su svi očekivali po redoslijedu. Kompanija nije dala konkretno objašnjenje osim poruka kako je vrijeme za prekretnicu. Portal BGR navodi jedan mogući, ali nepotvrđeni razlog.

Naime, prema pisanju portala, čini se kako mnogi developeri aplikacija za Windows koriste liniju koda koja provjerava koju verziju Microsoftovog operativnog sustava je korisnik pokrenuo. Taj kod dolazi s kraticom 'Windows 9' kojom se označavaju starije inačice operativnog sustava – Windows 95 ili Windows 98.

Izgleda kako developeri nisu očekivali da će Microsoft u budućnosti predstaviti još jednu verziju koja počinje s brojem 9, pa je zbog izbjegavanja potencijalnih zabuna novi Windows u svom nazivu dobio brojku 10. Microsoft nije potvrdio niti opovrgnuo tu teoriju.

Primjer navodnog koda objavio je jedan korisnik Reddita koji tvrdi da je radio kao Microsoftov developer.

AŽURIRANO: Korisnici Twittera kazali su nam kako je priča o kodu – šala. Čini se kako ime novih Windowsa i dalje ostaje misterija.

Komentirajte prvi

New Report

Close