Zagreb Connect u znaku IoT-a, robotike i inovativnog softvera

Press photo Press photo

Prijavili su se startupovi iz područja softverskog razvoja, interneta stvari, računalnih igara, robotike i nautičke proizvodnje.

Petnaest finalista izabrano je za natjecateljski dio konferencije Zagreb Connect, koja će se odražti 11. i 12. studenog na Zagrebačkom Velesajmu u organizaciji Grada Zagreba, veleposlanstva Izraela, HAMAG-Bicroa i ZV-a. Mirka Jozić, pročelnica za gospodarstvo, rad i poduzetništvo kaže da izbor finalista nije bio lagan.

Prijavila su se čak 73 startupa, među inima, iz područja softverskog razvoja, interneta stvari, računalnih igara, robotike i nautičke proizvodnje. "Za većinu od 15 finalista-startupova ovo će biti prva prilika da se povežu s poslovnim anđelima i investitorima te ostvare svoje poslovne ciljeve, a mi im želimo biti podrška na njihovom putu da postanu uspješna poduzeća", kaže Jozić.

 

15finalista

ovogodišnje startup konferencije Zagreb Connect

Adopto
Adopto je internetski servis koji tehnološkim tvrtkama omogućuje da pojednostave zapošljavanje stručnjaka. Dino Barać, voditelj startupa Adopto kaže da su isprva željeli olakšati posao svojim poznanicima, koji imaju uspješne tehnološke tvrtke koje brzo rastu, ali su svi bili suočeni s istim problemom: potraga za zaposlenicima iziskuje velike investicije i odmiče im fokus od razvoja proizvoda. Adopto je trenutačno u fazi testiranja. Cilja na 2,2 milijuna tehnoloških tvrtki globalno.

Morska vidra
Startup Morska vidra razvio je pomoćno plovilo za jahte od osam do 20 metara dužine. Nikola Orešković, vlasnik Morske vidre pojašnjava da je na temelju 15 godina iskustva u projektiranju jahti, osmislio i patentirao kompaktan i estetski atraktivan komad brodske opreme, koji kad se rasklopi služi, ili kao pasarela, odnosno mostić za prelazak na kopno, ili kao pomoćno plovilo. Orešković kaže da je na Morskoj vidri radio tim od desetak ljudi s kojima je surađivao na projektiranju tri jahte Elan Power i obje Adriane zadarskog Sas Vektora.

Videoreha
Videoreha je rehabilitacijska platforma koja već ima tri tisuće korisnika i koju traže izvan Hrvatske. To je alat koji pokriva rehabilitaciju cijelog sustava organa za kretanje od zglobova, kosti, mišića i tetiva. Damir Hudetz, voditelj tima Videorehe kaže da korisnici mogu preko profila na Videoreha platformi provoditi rehabilitaciju sljedeći protokol, plan te detaljne audio i video upute. "Trenutačno imamo preko 3000 korisnika", kaže Hudetz.

Smart Lumies
Zagrebački tročlani tim razvio je interaktivne kocke Smart Lumies koje spajaju Lego, Nintendo i internet u jednome. Martina Grgić, suosnivačica Smart Lumies pojašnjava da djeca u dobi od dvije do sedam godina razviju do 90 posto saznanja o svijetu oko sebe i o odnosima među objektima. "Smart Lumies su drugačije igračke, one su poput igraće konzole gdje nije potreban display za igranje i učenje što znači da su modularne poput Lego kockica, pružaju mogućnost biranja 'igre' poput Nintenda, a spajaju virtualnu i fizičku interakciju u novi način igranja", kaže Grgić.

 

3tisuće

korisnika ima domaći startup Videoreha

Vision
Vision je platforma koja OPG-ovima te drugim mikro i malim proizvođačima daje prodajnu i marketinšku snagu velikih igrača. Zoran Janžek, direktor Vision Teama kaže da iako Vision startaju 3. studenog, već sad imaju 41 trgovca-partnera i 272 predregistrirana kupca zainteresirana preko platforme davati komentare i kupovati proizvode. "Iako razvijamo projekt u Hrvatskoj, već sad u fazi predlansiranja imamo upite za širenje Vision platforme u EU", kaže Janžek.

Amodo Connected Analytics
Amodo Connected Analytics koristi 17 tisuća vozaća u Europi i SAD-u, koji su dosad napravili više od dva milijuna kilometara. Ima tri klijenta koja već plaćaju za korištenje tog sustava i četiri koji ga testiraju kako bi ga mogli početi komercijalno koristiti. Gorjan Agačević, direktor startupa AMODO kaže daje Amodo Connected Analytics sustav analizira vozačevo ponašanje. "Mi činimo osigurateljski proizvod opipljivijim, zanimljivijim i u korisnijim", kaže Agačević.

STEMI
Šestonogi STEMI prvi je hrvatski robot koji je ušao u fazu testne proizvodnje. Riječko-zagrebački tim u tri je dana preko Indiegoga skupio ciljanih 16 tisuća dolara, a sredstva zainteresiranih testnih kupaca pristižu i dalje. Marin Trošelj, suosnivač i operativni direktor STEMI-ja kaže da  pomoću njega učenici mogu učiti 3D modeliranje, matematiku, fiziku, elektroniku i programiranje.

Canelio
Canelio je prvi pametni uređaj za treniranje pasa. Vjeran Fistrić, direktor i suosnivač Canelia kaže da je zajedno s dva prijatelja, a svi su zaljubljenici u pse, krenuo u razvoj Canelio clickera, prvog pametnog uređaja za treniranje pasa, koji će u kombinaciji s mobilnom aplikacijom vlasnicima pasa omogućiti da na dlanu imaju osobnog trenera za svoje ljubimce. "Sve školice pasa i treneri s kojima smo razgovarali zainteresirani su za Canelio clicker", kaže Fistrić.

Tourgent
Tourgent je softver za upravljanje autobusnim charter poduzećima. Pomaže im organizirati resurse, komunicirati i analizirati profitabilnost. Tourgent već ima tri domaća korisnika kojima pojednostavljuje poslovanje prateći vozače, vodiče, ture i vozila. Matija Matija, direktor Tourgenta kaže da im je konkurencija slaba, a da samo prijevozničko tržište u EU vrijedi 17 milijardi dolara dok u SAD-u je ono još dodatnih šest milijardi dolara.

Nautical Booking
Startup Nautical Booking razvija online boating zajednicu s peer to peer platformom za privatne brodove. Omogućuje povezivanje vlasnika brodova s turistima koji žele unajmiti charter brodove, odnosno ići na krstarenja što je jedan od najpopularnijih oblika ljetovanja u Hrvatskoj. Dovoljno je odabrati datum, odredište i tip broda, a servis, slično ka što to radi AirBnB za privatni smještaj, nudi ponudu brodova koji odgovaraju željama turista.

Liana
Liana je mobilna društvena mreža za iseljenike koja je u prva četiri dana prikupila više od 1200 članova iz 104 zemlje. Danas je član Facebookovog programa za razvoj aplikacija i ima više od 30 tisuća korisnika. Krešimir Drvar, osnivač startupa Appliana kaže da je jako zadovoljan rastom broja korisnika. Na ideju je, kaže, došao prije dvije i pol godine kad mu je u Las Vegasu prišao jedan Rus presretan što još netko priča sličan jezik. Navodi da je istražio tržište i otkrio da u svijetu postoji 216 milijuna imigranata dok je broj onih koji svake godine odlaze na poslovna putovanja nekoliko puta veći.

SailRouter
Jedan tanker izgrađen u Hrvatskoj već koristi SailRouter. Dino Mandić, osnivač i direktor SailRoutera pojašnjava da je riječ o softveru za računanje optimalne rute plovidbe za trgovačke brodove. Jedino je takvo rješenje na svijetu koje koristi senzor gibanja za prepoznavanje stanja mora tijekom plovidbe te u proračun uračunava detaljne hidrodinamičke značajke broda. SailRouter cilja na globalno tržište trgovačkih brodova koje broji 49 tisuća brodova.

GamingBattleGround
GamingBattleGround je platforma koja igračima računalnih igara omogućuje da organiziraju turnire i zarađuju novac na taj način. Premijeru će imati u idućih desetak dana, a i prije toga ima više od 400 korisnika. Luka Ciganek, direktor GamingBattleGrounda očekuje da će u prvom mjesecu imati više od deset tisuća korisnika. Navodi da je servis pokrenuo u suradnji s pet prijatelja, koji su poput njega, svi zaljubljenici u računalne igre. "Otvaramo novi aspekt u industriji gdje igrači mogu zarađivati i organiziranjem online turnira", kaže Ciganek.

Mogy
Mogy je nastao iz projekta, koji su Andrej Radinger i Vedran Mandić zajedno sa timom stručnjaka, radili za popularnog američkog osobnog trenera Roba MacIntyrea, koji trenira WWE sportaše poput John Cena. Andrej Radinger, U sustavu imamo registrirano 70 trenera. Nekima od trenera je Mogy omogući višestruko povećanje broja svojih klijenata. U Mogy je dosad uloženo 130 tisuća dolara, a startup traži strateškog partnera koji bi uložio do 200 tisuća dolara.

TeamPlayers
Startup TeamPlayers razvio je platformu koja sportašima omogućuje da na temelju svojih vještina i sposobnosti pronađu priliku za sebe bilo gdje na svijetu. Stipe Rezić, osnivač TeamPlayersa kaže da je to poput LinkedIna za sportaše. Da sportaši itekako pokazuju interes svjedoči podatak da se na TeamPlayer pretplatilo 70 trenera i tisuću sportaša. Članovi tima su Antonio Šerić, Luka Andabak, Duje Stojak i Stipe Režić te analitičar iz Googlea David Garcia i direktor Founder Instituta iz Toronta Kamal Hassan.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana Pogledaj sve