Za R&D izdvajamo čak dva i pol puta manje nego EU

Autor: Ana Blašković , 08. travanj 2019. u 22:00
Bez jakog ICT-a nema konkurentnosti/P. Glebov/PIX

Ulaganje u istraživanje i razvoj nije nam visoko na listi prioriteta.

Logika je neoboriva; bez ulaganja u istraživanje i razvoj (R&D) nema inovacija pa ni konkurentnosti niti bržeg rasta BDP-a. Dok Europa u R&D godišnje izdvoji oko 320 milijardi eura, odnosno 2,06 posto BDP-a, u Hrvatskoj inovacije nisu visoko na listi prioriteta.

"U Hrvatskoj je u 2018. na istraživanja i razvoj utrošeno 3,2 milijarde kuna, 4,3 posto više u odnosu na 2017. Udio ulaganja u R&D u ukupnom BDP-u nam iznosi 0,86 posto što je pomak od tek 0,01 posto.

Po tome smo na začelju EU, gdje takva ulaganja konstantno rastu", rekao je Gojko Jelavić iz Sektora za industriju Hrvatske gospodarske komore (HGK) na konferenciji o R&D-ju u domaćoj ICT industriji u organizaciji Komore i Fakulteta elektrotehnike i računarstva.

S ciljem da ulaganja u R&D podigne na 3 posto BDP-a do 2020. i da dosegne globalne konkurente u deset godina, EU je izdvajanja povećala za šestinu, a Hrvatska tek s 9 posto.

Za značajniji skok ulaganja u R&D jedan od najvažnijih preduvjeta je dobro postavljen i razvijen inovacijski sustav koji treba omogućiti da se pametne ideje pretvore u komercijalni uspjeh, poruka je skupa.

Docent na Zavodu za elektroniku, mikroelektroniku, računalne i inteligentne sustave FER-a Stjepan Groš rekao je da je cilj konferencije razmjena iskustva o istraživanju i razvoju.  "U tom smislu nismo nešto napredni, zapadne države rade na tome sustavno, a mi ne možemo očekivati da ćemo se promijeniti preko noći. Sustav se mora graditi godinama", poručio je Groš.

Komentirajte prvi

New Report

Close