Za napredne lasere 121 mil. kuna iz EU

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 04. travanj 2018. u 22:00
Ravnatelj Instituta za fiziku Marko Kralj/Goran Stanzl/PIXSELL

Projekt CALT Instituta za fiziku.

U Ministarstvu znanosti i obrazovanja u srijedu je potpisivanjem ugovora Institutu za fiziku, za realizaciju strateškog projekta Centra za napredne laserske tehnike (CALT) iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. do 2020. dodijeljeno više od 121 milijun kuna bespovratna novca.

Institut će dobivenim, istaknuto je, razviti novu znanstveno-istraživačku infrastrukturu temeljenu na naprednim laserskim tehnikama, u potpunosti obnoviti zgradu jednog krila instituta i opremiti naprednim laserskim i optičkim sustavima. Projektima poput ovoga sprečavaju se odlasci najboljih mladih stručnjaka iz Hrvatske i stvaraju se preduvjeti za povratak onih koji su napustili zemlju, poručila je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

"Financiranje projekta dio je nastojanja Ministarstva da se unaprijedi infrastruktura u sektoru istraživanja, razvoja i inovacija kako bi se omogućilo provođenje izvrsnih i međunarodno konkurentnih znanstvenih istraživanja", kazala je. Što se tiče CALT-a, riječ je o stvaranju nacionalnog i regionalnog centra u sklopu Instituta za fiziku, u području laserske infrastrukture za znanstvena istraživanja i razvoj primjena baziranih na laserskim tehnologijama, za Poslovni je dnevnik pojasnio ravnatelj tog instituta Marko Kralj.

"Osim navedenog, uloga CALT centra značajna je i u visokom obrazovanju i stručnom obrazovanju na sofisticiranim metodama koje će se uspostaviti u sklopu centra. Završetak implementacije projekta očekuje se početkom 2021. godine, a očekuje se da će se razvojem CALT centra znatno pojačati kapaciteti Instituta za fiziku i lokalne znanstvene zajednice za dobivanje drugih projekata", dodao je Kralj.

Komentirajte prvi

New Report

Close