Za gadgete 900 milijardi eura

Autor: Poslovni dnevnik , 01. rujan 2017. u 14:21
Proizvođači predstavljaju i nove modele vrlo tankih televizora/REUTERS

U fokusu najvećeg sajma ove vrste u Berlinu su pametne tehnologije i uređaji za njenu primjenu na poslu i u kući.

Promet na globalnom tržištu potrošačke elektronike ove će godine premašiti 900 milijardi eura, što će biti oko 4 posto više nego prošle godine, pri čemu se očekuje da će globalna prodaja malih i velikih kućanskih uređaja porasti za 7 odnosno 5 posto, predviđanja su iznijeta u četvrtak u Berlinu uoči sajma potrošačke elektronike IFA.

 Jedan od najvećih svjetskih sajmova potrošačke elektronike IFA će se 57. put održati od 1. do 6. rujna i predstavit će se više od 1800 izlagača iz 70-ak zemalja. Iako se za publiku otvara u petak, IFA je tradicionalno počeo dva dana prije komunikacijsko-medijskim sadržajima i konferencijama na kojima su proizvođači i drugi izlagači predstavljali nove proizvode i usluge.

Predsjednik Uprave Messe Berlin Christian Goeke i izvršni direktor IFA-e Jens Heithecker naglasili su da se na sajmu očekuje sklapanje poslova od više od 4,5 milijarde eura. "Na IFA 2017 su najveći svjetski brendovi, koji će prikazati najnovije trendove i proizvode, od vrlo tankih TV zaslona koji se uklapaju u zid ili prozore magnetima, hi-fi glazbenih komponenti s optimalnim zvukom do kamera koje snimaju videozapise od 360 stupnjeva.

Tu su i pametni domovi, mini svijet iz 3D pisača, a naglasak je i na pametnim, inovativnim i umreženim energetski učinkovitim uređajima za domove", izjavio je Goeke. IFA je važna i za uspjeh, rast i razvoj industrije malih i velikih kućanskih uređaja, koji nisu više samo 'obični' nego pametni hladnjaci, perilice, mikseri… Očekuje se da će globalna prodaja (bez sjeverne Amerike) tih uređaja ove godine porasti na oko 230 milijardi eura. No, glavni pokretač je i dalje mobilno povezivanje jer 'smartphone' postaje i 'pametni dom'. Prodaja takvih telefona ove će godine porasti na gotovo 1,5 milijardi komada.

Komentirajte prvi

New Report

Close