Za duel s fintechima domaći financijaši dobili saveznika

Autor: Bernard Ivezić , 28. travanj 2019. u 22:01
Jurica Sudac osnivač i direktor zagrebačkog startupa koji od prve godine posluje pozitivno/Igor Šoban/PIX

Fina će stotinama tisuća korisnika svojih digitalnih certifikata ovime dati nove opcije za e-potpis u oblaku.

Postojeće financijske institucije u Hrvatskoj pronašle su neočekivanog saveznika u natjecanju s fintechima. U cilju da iskoriste svoju najveću prednost, a to je razgranat ekosustav, veliki su lokalni igrači rješenje pronašli u zagrebačkom startupu MOBILEoneu, koji je razvio platformu preko koje mogu brzo lansirati nove digitalne usluge kroz cijelu svoju mrežu partnera i korisnika.

MOBILEone platforma omogućuje brzu izradu mobilnih aplikacija i zatim njihovo umrežavanje. Naime, povezuje mobilne aplikacije na sličan način kao što web povezuje internetske portale. Kako doznaje Poslovni dnevnik, MOBILEone je krajem prošlog tjedna ugovorio prvi veliki posao u domaćem financijskom sektoru. Riječ je o suradnji s Finom na području e-potpisa. Razgovara navodno već i s Erste bankom koja je izrazila želju da preko njega svoju brzorastuću platnu aplikaciju KeksPay značajno unaprijedi.

Ukupan popis zainteresiranih za rješenja ovog startupa, koji se iznad radara podigao prije svega dva mjeseca kada je od najvećeg startup huba u Hrvatskoj, zagrebačkog Zicera, uzeo simboličan konvertibilni zajam od 100.000 kuna i time ga podržao u promociji prvog hrvatskog samoodrživog financijskog instrumenta za startupe, još je širi. Jurica Sudac, osnivač i direktor tvrtke MOBILEone, kaže da je njegova platforma rezultat tri i pol godine razvoja, kako tehnološkog tako i poslovnog. "Tvrtka od prve godine posluje pozitivno. Želja mi je da biznis eskalira, ne nužno da ostane u obitelji kao što je sada, jer dosad sam već napravio i izišao iz dva veća biznisa i u tom smislu želim graditi i MOBILEone", kaže Sudac.

Ugovor s Finom znači da će nekoliko stotina tisuća korisnika njenih digitalnih certifikata dobiti nove mogućnosti korištenja e-potpisa u oblaku. Jurica Sudac iz MOBILEonea kaže da će svojim korisnicima omogućiti da vode niz poslovnih procesa kroz vlastite mobilne aplikacije, a da u svakom koraku mogu stvoriti pravno valjani dokument, znači, onaj koji je potpisan e-potpisom. "Ugovor s Finom smo potpisali, i tu nam je pomoglo to što smo članovi Zicera, a nadam se da ćemo ga realizirati do ljeta", kaže Sudac.

Navodi da intenzivno rade i s Erste bankom koja želi svojim poslovnim korisnicima ponuditi MOBILEone platformu s integriranim sustavom za plaćanje KEKS Pay. Usto, zagrebački startup radi i na dva projekta u inozemstvu. U Njemačkoj je potpisao ugovor sa sportskom organizacijom Deutscher Sportausweis, koja će sportskim klubovima omogućiti da preko vlastitih mobilnih aplikacija, a u skladu s GDPR-om, integriraju svojevrsnu osobnu iskaznicu, tj. jedinstvene kredencijale (ID) za sportaše.

Sportskim klubovima u Njemačkoj to će omogućiti da upravljaju članstvom preko mobitela. MOBILEone je ugovorio i partnerstvo u Egiptu, s tvrtkom YallaTennis, zbog interesa da se njegova platforma primjeni u arapskim državama. Ono što je, pak, zagrebačkom startupu otvorilo vrata za sve ove poslove je ogledni posao u hrvatskom turizmu kroz partnerstvo s domaćom tvrtkom Vision One.

"Vision One, s kojim surađujemo tri godine, vjerojatno je broj jedan igrač u Hrvatskoj kada govorimo o mobilnim aplikacijama za turizam. Koriste našu platformu i na nju su postavili više od 80 turističkih zajednica i ureda, zatim 50-ak hotela, apartmana i drugih turističkih objekata i organizacija", kaže Sudac. Dodaje da su se aplikacije pokazale kao hit među aktivnijim turistima, jer se unutar njih nalazi stotinjak biciklističkih, pješačkih i vinskih staza koje se mogu istražiti kroz integraciju s Google Mapsom te kroz podršku za  YouTube i Facebook. 

"Mi zarađujemo tako da prodajemo pretplatu za korištenje naše platforme", kaže Sudac. Poslovni model MOBILEonea, naime, prodaja je softverskih licencija, i to preko partnera, tj. kroz veleprodaju. Sam startup se fokusirao na razvoj platforme, odnosno razvoj softvera. Dosad je preko ove hrvatske platforme razvijeno više od 130 mobilnih aplikacija koje se mogu pronaći na Google Playu i AppStoreu. 

No, dodaje da korisnici preko njih mobilne aplikacije mogu raditi i za interne potrebe, bez potrebe da ih objavljuju na trgovinama mobilnih aplikacija, već ih mogu korisnicima slati drugim kanalima, npr. maila ili weba. Sudac se u ovaj posao sa softverom vratio nakon što je pokrenuo i posljednje desetljeće vodio i bio suvlasnik konobe u Preku na otoku Ugljanu.

U taj je pothvat ušao nakon što je razvio i prodao preteču pametne benzinske pumpe kakve su danas uobičajene u Hrvatskoj. Prije 23 godine razvio je prvi sustav za kontrolu istakanja goriva za pumpe, i to putem ekrana osjetljivog na dodir, te s integracijom s blagajnom. Sustav BenPOS uveli su Ina i Europetrol, a izlagao se s američkim GM-om u Fankfurtu 2002. Nedugo kasnije prodao je posao slovenskoj Ultri, današnjoj EOL grupi. "Završio sam strojarstvo, ali sam se zaljubio u programiranje", zaključuje Sudac.

Komentirajte prvi

New Report

Close