Wi-Fi konkurira Bluetoothu

Autor: Hrvoje Šarić , 17. listopad 2009. u 11:10

Wi-Fi Alijansa najavila je novi standard Wi-Fi Direct koji će direktno konkurirati Bluetoothu.

Wi-Fi i Bluetooth dva su najpopularnija tipa bežičnih mreža koji se koriste na različit način i u različite svrhe. Wi-Fi se koristi gotovo isključivo za umrežavanje računala, i njihovo spajanje na internet, a zahtjeva postojanje decidirane Wi-Fi opreme na koju se spajaju računala i ostali uređaji. Bluetooth se pak koristi za direktno spajanje i razmjenu podataka između dva uređaja. Na takav način se koristi i Wi-Fi Direct – nije potrebna dodatna Wi-Fi oprema kao što je ruter. Time se zadržavaju glavne prednosti Wi-Fi-ja: brži prijenos podataka i veći domet (Bluetooth je ograničen na 10 metara).

Kako se Wi-Fi čipovi sve češće ugrađuju u uređaje potrošačke elektronike – mobitele, MP3 playere, digitalne fotoaparate i kamere, pa čak i televizore – matematika je jasna: uređaji mogu biti jeftiniji ako se izostavi čip za Bluetooth, jer sve njegove mogućnosti nudit će i novi Wi-Fi čipovi koji podržavaju Wi-Fi Direct.




Dodatna prednost novog standarda je da se može koristiti i kao most između dvaju Wi-Fi mreža: primjerice, njime možete prebaciti snimke s mobitela na laptop ali se ujedno i spojiti mobitelom direktno na internet ako je laptop spojen na DSL/Wi-Fi ruter.

Očekuje se da će prvi uređaji koji će podržavati Wi-Fi Direct stići na tržište sredinom slijedeće godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close