WhatsApp postaje sigurniji

Autor: Poslovni.hr , 18. studeni 2014. u 19:03
Thinkstock

Trenutačno još nije poznato kada će nova značajka biti dostupna i korisnicima iPhonea, odnosno operativnog sustava iOS.

Najnovije ažuriranje WhatsAppa za Android donosi jednu iznenađujuću novost – zadanu snažnu "end-to-end" enkripciju, piše The Verge.

Riječ je o najjačoj sigurnosnoj značajki koju je dosad uvela neka popularna aplikacija za dopisivanje, čak i ako se usporedi sa sličnim alatima koje pružaju Google, Microsoft i Apple.

Nova sigurnosna postavka rezultat je suradnje WhatsAppa s "open source" zajednicom Open Whisper Systems, koja se bavi projektima privatnosti i sigurnosti u području komunikacijske tehnologije. Trenutačno još nije poznato kada će nova značajka biti dostupna i korisnicima iPhonea, odnosno operativnog sustava iOS.

"End-to-end" ekripcija znači da, za razliku od poruka enkriptiranih u Gmailu ili Facebook Chatu, WhatsApp neće moći sam po sebi dešifrirati poruke, čak i ako to od kompanije zatraže snage zakona. Drugim riječima, pristup konverzaciji imat će samo korisnici.

Slične aplikacije već postoje na tržištu, kao što su npr. Cryptocat, Silent Text i Telegram, ali s više od 600 milijuna korisnika diljem svijeta, WhatsApp je dosad najveća platforma koja je uvela taj sigurnosni sustav, napominje The Verge.

Podsjetimo, WhatsApp je od ove godine u vlasništvu Facebooka, koji je za njega platio oko 19 milijardi dolara.

Komentirajte prvi

New Report

Close