Vlasnici androida pripazite: Malware koji tajno zamjenjuje WhatsApp proširio se na 25 milijuna mobitela

Autor: Poslovni.hr , 12. srpanj 2019. u 10:46
Foto: Fabian Sommer/DPA/PIXSELL

Infekcija je pogodila uređaje diljem svijeta, uključujući SAD, Australiju, Veliku Britaniju i neke druge dijelove Europe.

Prema mapi zahvaćenih uređaja, koju je objavio Independent, čini se da je zahvaćen i jedan dio Hrvatske. 

Novi tip mobilnog zlonamjernog softvera koji tajno zamjenjuje popularne aplikacije, kao što je WhatsApp na telefonima ljudi, već je zarazio više od 25 milijuna uređaja, otkrili su istraživači sigurnosti.

Nazvan "Agent Smith", po zlom programu iz filma Matrix, zlonamjerni softver iskorištava ranjivosti unutar operacijskog sustava Android kako bi automatski zamijenio instalirane aplikacije zlonamjernom verzijom bez da je korisnik to uopće primjetio.

Nova verzija zatim prikazuje lažne oglase za financijsku dobit, iako se može koristiti za opasnije svrhe, kao što su krađa bankovnih podataka ili špijuniranje putem kamere ili mikrofona.

Istraživači iz tvrtke za cyber sigurnost Check Point otkrili su zlonamjerni softver Agent Smith.

Agent Smith je preuzeo većinu svojih žrtava u Indiji, s otprilike dvije trećine svih zaraženih uređaja.

Post u blogu s pojedinostima o tome kako funkcionira zlonamjerni softver objasnio je kako postoje "beskrajne mogućnosti" za hakere putem Agenta Smitha.

Radeći zajedno s Googleom, istraživači su rekli da su sve zlonamjerne aplikacije koje sadrže zlonamjerni softver uklonjene iz Androidove trgovine Play.

Korisnici bi trebali preuzimati aplikacije iz pouzdanih trgovina kako bi smanjili rizik od infekcije jer trećim stranama često nedostaju sigurnosne mjere potrebne za blokiranje aplikacija koje sadrže sumnjivi adware.

Komentari (1)
Pogledajte sve

..zar zbilja nemate o tome novije informacije već držite ovo od 12.07.2019.

New Report

Close