Više od 80 tisuća pročitalo besplatnu e-knjigu Noama Chomskog

Autor: Poslovni.hr/Hina , 29. listopad 2014. u 14:05
Foto: Wikipedia

“Mediji, propaganda i sistem” svojevrstan su uvod u analizu i kritiku medija Noama Chomskog i temeljni vodič za razumijevanje medija i vanjske politike SAD-a.

Najčitanija besplatna elektronička knjiga objavljena na mrežnim stranicama projekta "Besplatne elektroničke knjige" je "Mediji, propaganda i sistem" Noama Chomskog, koju je u proteklih jedanaest godina, koliko se nalazi na tim stranicama, čitalo više od 80 tisuća posjetitelja.

Isti je naslov objavljen i kao tiskana knjiga, te je bez obzira na dostupnost besplatne elektroničke inačice, rasprodano i prvo i drugo izdanje, a dostupna je i u svom trećem izdanju, izvijestilo je u srijedu Društvo za promicanje književnosti na novim medijima.

"Mediji, propaganda i sistem" svojevrstan su uvod u analizu i kritiku medija Noama Chomskog i temeljni vodič za razumijevanje medija i vanjske politike SAD-a. Taj zbornik predstavlja njegove radove od osamdesetih do danas, u kojima autor objašnjava kako se narodom najučinkovitije upravlja kontrolom misli i razotkriva ulogu medija u sustavu kontrole i nadziranja, koji vode megakorporacije, odnosno privatno bogatstvo. Njegov je stav da mediji imaju presudnu ulogu u sustavu indoktrinacije koji nas kroz obrazovne ustanove, sveučilišta i koledže, počevši od vrtića, uči kako se trebamo ponašati, što trebamo misliti i zastupati.

Noam Chomsky najpoznatiji je suvremeni lingvist i najpoznatije ime suvremenog anarhizma. U svojim lingvističkim djelima tvrdi da je učenje jezika dio prirodne ili prirođene strukture ljudskog mozga, kao anarhist i socijalist koji zagovara ljudska prava prvi put se istaknuo na području politike kad se suprotstavio američkoj invaziji na Vijetnam, kritičar je američke vanjske politike i profesor pri Massachusetts Institute of Technology koji je The New York Times proglasio "najutjecajnijim intelektualcem našeg doba".

Od pokretanja projekta besplatnih elektroničkih knjiga 2001. Društvo za promicanje književnosti na novim medijima objavilo je 167 naslova u tri biblioteke, "Online" s djelima uglednih, višestruko nagrađivanih i antologiziranih suvremenih hrvatskih autora", "Mali rakun" posvećen još neafirmiranim domaćim autorima i "elektroDAF" u kojoj se objavljuju književni i teorijski klasici anarhističke misli. Mrežnim stranicama projekta dosad je pristupilo više od milijun i 450 tisuća posjetitelja.

Deset najčitanijih naslova čitalo je više od 214 tisuća posjetitelja, a to su "Mediji, propaganda i sistem" Noama Chomskog, "Tour de force" Krešimira Pintarića, "Tkači snova" Roberta Mlinareca, "Pristajanje" Tomislava Bogdana, "Kako se ubiti" Roberta Roklicera, "Mjesto na kojemu ćemo provesti noć" Romana Simića, "Barikade" Borisa Budena, "Četvrti svjetski rat/Drugačiji svijet je moguć!" Dražena Šimleše, zbornik "Anarhizam i nasilje" te "Divovski koraci" Krešimira Pintarića.

Komentirajte prvi

New Report

Close